Eindhoven,
28
februari
2019
|
19:53
Europe/Amsterdam

Eerste steen voor nieuwbouw ICT Eindhoven

Hij ligt er, de eerste steen. Of beter: er is een plastic steen in een funderingsgeul gegooid door een robot. Het ging dan ook meer om het idee: de nieuwbouw van Fontys Hogeschool ICT in Eindhoven komt nu echt op stoom. Het terrein is klaar voor de bouw. Over een kleine anderhalf jaar, in augustus 2020, dient er een gebruiksklaar onderkomen te staan.

Het nieuwe gebouw op de campus Rachelsmolen maakt deel uit van een groter huisvestingsplan waar al enige tijd aan gewerkt wordt. Zo staat sloop dan wel renovatie van R1 op de rol. En ook de naastgelegen parkeergarage en de verbouwing van het voormalig TNO-gebouw op het TU/e-terrein maken er onderdeel van uit. Komend studiejaar verhuizen alle techniekopleidingen naar dat gerenoveerde gebouw aan de Rondom. 

Maar voor de meesten blijft voorlopig de bouwput van ICT de grote blikvanger. Letterlijk, want op de campus kun je om die enorme bouwput niet heen.

CvB-lid Hans Nederlof wordt gescand door de robot die even later de eerste steen legt. "We willen met onze campus nadrukkelijk verbonden zijn met de stad, en met de de regio. Daar ligt voor Fontys een uitdaging, maar ook een kans", zei CvB-lid Hans Nederlof ter inleiding van het feestelijke moment. 

"Dit nieuwe onderkomen voor ICT gaat een heel mooi gebouw worden. Zijn wij dan van de mooie gebouwen? Ja, die willen we heel graag, maar het is niet het belangrijkste. Fontys is geen openluchtmuseum. We zijn een kennisinstelling waar onderwijs wordt gegeven en toegepast onderzoek wordt gedaan. Daarvoor zal ook dit nieuwe gebouw maximaal faciliterend zijn."

Transparant
Het gebouw gaat straks R10 heten, conform de Fontys-traditie van cryptische benamingen voor eigen vastgoed. Het pand krijgt echter geen conventionele onderwijsindeling. In plaats van de gebruikelijke gangen en lokalen, wordt R10 een verzameling Open ICT Labs ofwel 'OILS'.

Een OIL is een open omgeving waarin grote groepen studenten al dan niet samen met docenten en partners uit het bedrijfsleven kunnen samenwerken, leren en experimenteren. Naast deze OILS telt het gebouw straks ook een foto- en videolab en een makerspace.

R10 wordt ook meteen het meest duurzame Fontys-gebouw: geen aardgas maar warmte en koeling via warmte-koude-opslag in de grond en zonnepanelen op het dak. Datzelfde dak dient ook als tijdelijke opvangplaats voor regenwater. Een gebouw van de toekomst, noemde ICT-directeur Ad Vissers 'zijn' nieuwe onderkomen.

"Of ik er zelf nog een eigen kamer in zal hebben, weet ik niet zeker", grapte Vissers. "Maar het is heel mooi dat Fontys ons deze kans geeft, dat we het vertrouwen krijgen en letterlijk ook de ruimte, in ons onderwijs en ook in dit gebouw."  [Jan Ligthart]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.