Inge van de Vorst,
03
september
2020
|
11:46
Europe/Amsterdam

Eerste schooldag

Ik hou van een ‘vers strand’, na vloed, waar nog geen andere voetafdrukken in het zand staan. Of een nieuw schrift vol witte pagina’s, ook heerlijk, met die typische geur van vers papier. Zo hou ik ook van het gevoel dat het begin van het nieuwe studiejaar me geeft: die eerste ontmoeting met nieuwe studenten, die verwachtingsvolle blikken en het bruisen van mijn ideeën voor toekomstige lessen. Dat beloftevolle, ik geniet ervan. En voel tegelijk hoe spannend ik het vind.

In gedachte reis ik terug in de tijd, naar toen ik zelf eerstejaars was. Ik ging ‘op kot’ in Leuven en keek reikhalzend uit naar de eerste lesdag. Ik heb géén idee meer waarover het inhoudelijk ging. Het gevoel aan het eind van die dag herinner ik me nog wèl springlevend.Geïnspireerd door de verhalen van mijn vriendinnen die een jaar eerder waren gaan studeren, had ik me voorgenomen in korte tijd veel nieuwe vrienden te maken. Aan het eind van het hoorcollege nodigde ik kordaat een groepje sympathieke West-Vlamingen uit om bij mij thee te komen drinken. Ze keken me geschrokken aan alsof ik hen een onoorbaar voorstel deed. ‘Wat moet die Hollandse van ons?’ en bedankten voor het aanbod. Zeer ongemakkelijk. Het duurde even voor ik weer initiatief durfde nemen.

Zo hebben we allemaal onze kwetsbaarheden als het gaat om nieuwe relaties aangaan. Ik ken mensen die van de zenuwen de eerste schooldag met buikpijn opgekruld in bed liggen of die er (vaak onbewust) voor zorgen dat ze de introductiedag niet kunnen bijwonen omdat ze net dan naar de tandarts of een rijexamen moeten.

Als deze dag tegenvalt, is dat niet het einde van de wereld. Goede dingen hebben tijd nodig. Dit is de eerste schooldag uit een reeks; morgen is er weer een nieuwe (school)dag, met nieuwe kansen, ontmoetingen en levenslessen.

Hoe beleefde jij de eerste schooldag van dit nieuwe studiejaar?

Inge van de Vorst is oprichter van De Liefdesdokter en zij is docent bij Fontys Hogeschool HRM en Psychologie en coachende vaardigheden voor docenten Fontysbreed.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.