Eindhoven,
25
februari
2021
|
17:22
Europe/Amsterdam

Eerste Fontys-verpleegkundigen aan de slag op de ‘spoed’

Deze vrijdag krijgen de eerste zeven studenten van de nieuwe Fontys-opleiding Spoedeisende Hulp (SEH) hun diploma. En hoewel ze achttien maanden geleden bij de start nog nooit van de ‘coronacrisis’ hadden gehoord, krijgen ze daar nu volop mee te maken.

“Alle coronapatiënten komen bij ons op de ‘spoed’ binnen. Daar wordt dan ook vaak de afweging gemaakt of iemand door moet naar de IC, of naar de afdeling”, vertelt Simone Walraven.

Zij is een van de zeven afstudeerders en werkte gedurende haar studietijd op de SEH van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in haar woonplaats Tilburg. De opleiding betreft een samenwerkingsverband van Fontys met ETZ. Haar vooropleiding Verpleegkunde volgde Simone (25) aan de Hogeschool Zeeland.

Simone WalravenDynamiek
Voordat ze met de nieuwe studie begon, liep de Tilburgse eerst een paar maanden mee met een SEH-verpleegkundige. Beide partijen kwamen daarna tot de conclusie dat Simone zeker moest beginnen aan de opleiding. Het is met name de dynamiek van deze afdeling die haar enorm aanspreekt.

“Aan het begin van je dienst weet je niet wat er gaat komen. Het ene moment is er niets te doen, het andere komen er acht ambulances binnen met acht patiënten voor verschillende specialismes. Dat is keihard werken.”

Flinke verantwoordelijkheid
De studenten krijgen ook vrij snel een flinke verantwoordelijkheid. Weliswaar worden ze binnen de SEH begeleid door een coach, maar het werk zelf komt toch op hun bordje. Simone: “De laatste drie maanden word je in de planning opgenomen. Dan leer je echt zelfstandig te werken.”

De tekorten aan verplegend personeel op de SEH en IC’s dateren al van voor de coronatijd. De behoefte aan deze opleiding bestond dus al langer. Ook als gediplomeerd SEH-verpleegkundige blijft Simone voor ETZ werkzaam.

Beteugelen van crisis
De Tilburgse maakte een jaar geleden mee dat de eerste coronapatiënt van Nederland op haar afdeling van het ETZ werd binnengebracht. Ze heeft inmiddels ook absoluut het gevoel een bijdrage te leveren aan het beteugelen van een internationale crisis.

“We hebben tijdens de eerste twee golven veel coronapatiënten gezien en geholpen. Ik denk daarom dat we klaar zijn voor de derde golf. Natuurlijk is er sprake van vermoeidheid. Net als de rest van Nederland ben je er op een gegeven moment klaar mee.”

In december liep ze bovendien zelf een coronabesmetting op. "Ik ben er niet heel erg ziek van geweest. Omdat ik inmiddels tot de ‘acute as’ behoor, ben ik al twee keer gevaccineerd. Mijn angst voor corona is nu een stuk minder.” [Tim Durlinger]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Paul verhees
26
February
2021
Trots op de samenwerking met de SEH en het Leerhuis van het ETZ in de theorie opleiding en bij het praktijkleren op een ZIC (zorg innovatie centrum)
Ragna Raaijmakers
02
March
2021
Alle reden om trots te zijn Paul. Dit is nog eens een zorg innovatie!