Eindhoven,
29
november
2022
|
12:21
Europe/Amsterdam

Eerst verslaafd aan GHB, nu hoofdrol in docu studenten

Ze was elf jaar verslaafd aan drugs, waarvan zeven jaar aan GHB. Inmiddels is ze vier jaar clean. Ester van Vugt, op TikTok beter bekend als Essociaal, speelt de hoofdrol in een minidocumentaire van communicatiestudenten Jouke Weijs en Sam Matthijs.

De documentaire is gemaakt voor de minor Audio Visual Storytelling, die Jouke en Sam sinds september volgen. “Het belangrijkste van deze minor is dat je beeldend verhalen vertelt”, zegt Jouke. “Voor het eerste project moesten we iemand portretteren.” 

Jouke WeijsDie iemand werd Ester van Vugt. Jouke kent haar door TikTok, waar de 33-jarige ex-verslaafde uit Eindhoven dagelijks haar verhaal en ervaringen met haar 147.000 volgers deelt. “Ik zag haar een tijdje geleden, maar ze is me op de een of andere manier bijgebleven”, vervolgt Jouke. “Ik vind het heel knap dat ze haar leven compleet heeft omgegooid na elf jaar verslaafd te zijn geweest.” 

Jouke en Sam stuurden Ester een mailtje en kregen nog geen 24 uur later een reactie. Natuurlijk wilde ze meewerken aan een minidocumentaire. Ze spraken vier keer met elkaar af, waarvan drie keer met camera. “We hebben haar ook gefilmd tijdens een interview met haar moeder. Dat was mentaal heel zwaar.” 

Jouke is, zo vertelt ze zelf, een gevoelig persoon. Als iemand anders huilt, laat zij automatisch ook een traantje. Toen Ester met haar moeder sprak en vertelde dat ze op straat heeft geleefd, moest de student dan ook haar best doen om zich in te houden. “Ik moest wel even slikken, ja.” 

Twee uur aan interviewmateriaal werd opgenomen, waarvan uiteindelijk ruim zeven minuten de documentaire haalden. Binnen een kleine twee weken zijn de beelden op YouTube ruim 9.000 keer bekeken. In de tussentijd deed Ester haar verhaal bij Omroep Brabant. Bron spreekt haar als ze in de auto zit, net klaar met een afspraak bij De Telegraaf. [Tekst gaat verder onder de video]

Ester vertelt heel open over haar drugsverleden. Over hoe ze op haar zestiende begon met pillen en hoe ze steeds meer ging gebruiken. “Iedereen zegt altijd dat drugs slecht zijn, maar het kan ook leuk zijn. Ik heb fantastische dingen meegemaakt. Nachtenlang wakker zijn met vrienden bijvoorbeeld. Of die keer dat we verdwaalden in een bos, het was fantastisch.”

Maar er is ook die mindere kant. In 2012 belandde Ester voor de eerste keer in een afkickkliniek omdat ze verslaafd was aan Ritalin. “Toen ik afgekickt was, ben ik fulltime gaan werken. Dat werd me te veel. Ik had veel meegemaakt en raakte in een burn-out. Toen ben ik aan de GHB gegaan”, vertelt ze. 

Ester van Vugt“In die periode heb ik ook een ernstig auto-ongeluk gehad dat me bijna fataal werd. Tegen een boom geknald. Gelukkig was er niemand anders bij betrokken. Ik zeg niet dat ik toen niks had gebruikt, maar ik voelde er op dat moment niks van. Ik was vooral heel moe.”

Alles kwijt 
De Eindhovense voelde zich in de periode dat ze GHB gebruikte vaak alleen. Ze kreeg borderline, een persoonlijkheidsstoornis die in haar geval versterkt werd door het drugsgebruik, en raakte langzaam maar zeker alles kwijt. Haar hond, haar baan, haar huis, haar geld. “Het boeide me niet dat ik mijn huis kwijt was, het ergste vond ik dat ik mijn hond verloor."

Dat gebeurde toen ze in een psychose raakte. “Mijn hond was echt mijn kindje. Ik wilde dat hij goed in zijn vel zat, maar ik zag hoe gestresst hij was. Soms beet hij me. Om er meer voor hem te kunnen zijn – ik ging vaak out of zat weer eens op het politiebureau – stopte ik met gebruiken. Dat deed ik alleen in zo’n snel tempo dat ik in een psychose belandde.” 

Uitglijders
Afkicken met drugs kun je vaak niet cold turkey doen. Zeker niet als het om GHB gaat. Ester meldde zich daarom opnieuw aan bij een afkickkliniek en zocht hulp. “Sindsdien ben ik clean”, vervolgt ze. “Ik heb nooit een terugval gehad en ben dus niet meer voor een langere periode drugs gaan gebruiken.” 

Uitglijders heeft ze daarentegen wel gehad. Meerdere zelfs. De laatste was twee jaar geleden tijdens nieuwjaar. Of ze daar spijt van heeft? Integendeel. Van fouten kun je immers leren. “Ik heb die uitglijders nodig gehad om te komen waar ik nu ben. Alles doe ik tegenwoordig met een lach. En via social media probeer ik zoveel mogelijk andere mensen te helpen met drugsproblemen.”  [Karen Luiken] 

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Jelle van der Wal
08
June
2023
Nieuwetijdsgabbers en gabberinnen denken echt dat een 'stoere hond' en bepaalde auto's, tokkietuinen en al dat andere gemaakte stoere er helemaal bij hoort. Neu.....
Wees eens wat meer echt hardcore. Back to the core, natuurlijk. Letterlijk en figuurlijk.
Jelle
08
June
2023
Stumper. Alle mensen die denken dat 'unaniem' dezelfde beschaafde hakjes doen, en luisteren naar holle bas-toontjes (minder dreunend) zijn niet gabberwaardig. Ik bedoel...noem jezelf niet gabber of gabberin dan. Stelletje hyper-meelopers. Hardcore betekent jezelf kunnen zijn, en strijden tegen ziekende Overheid.