Eindhoven,
21
april
2020
|
09:11
Europe/Amsterdam

Eerst proeven, dan kiezen

Wat de boer niet kent... Precies: dat (vr)eet hij niet. En dat is jammer. Want je weet pas of je iets lust, nadat je het geproefd hebt. Hoe kan je aan een nieuwe studie, baan of liefde beginnen als je deze niet eerst onderzoekt?

Bij ‘Boer zoekt vrouw’ hebben ze dat goed begrepen. Je weet wel, dat tv-programma waarin vrijgezelle boeren voor het oog van de camera op zoek gaan naar hun levensliefde. In dit programma gebruikt men een mooie formule om de eenkennige boer in deze levenskeuze mee te nemen. Na eerst tien single vrouwen (of single mannen) over koetjes en kalfjes te hebben gesproken, gaat de boer(in) met vijf van die singles een leuk dagje uit. Tenminste, als een middag tegen piñata’s aan slaan ‘leuk’ genoemd mag worden. Daarna mogen er drie een week op de boerderij logeren. Een ultieme manier om aan elkaar te ruiken, snuiven en van elkaar te proeven.

Het zou mooi zijn als we bij alles eerst van elke keuze-optie mochten proeven, voordat we keuzes maken. Zoals we dat bijvoorbeeld in een proeftijd en bij proefstudeerdagen doen. Maar ja, is het eigenlijk niet zo dat je de keuze eerst echt moet ervaren om te weten of deze de juiste was? Want na die proeftijd zien collega’s jou intussen niet meer als nieuw, en verslapt hun aandacht voor jou. En tijdens de eerste maanden van je studie krijg je vakken die je bij nader inzien toch niet zo leuk vindt.

Zo ook op de boerderij. Als de camera’s weg zijn, blijkt die ene vrouw toch een stuk minder spontaan dan toen de camera’s er nog waren. Kortom, je weet pas of je iets lust, als je het geproefd hebt. Maar je weet pas hoe het eten valt, nadat de maaltijd is verorberd. 

Evelyne Meens neemt keuzes van zichzelf en anderen onder de loep en zet daarbij mensen graag aan het denken. Ze werkt bij Fontys als onderzoeker en expert Studentsucces en schrijft aan een boek over loopbaan- en levenskeuzes dat in het najaar wordt uitgebracht.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.