Eindhoven, Tilburg, Venlo, Sittard,
28
augustus
2017
|
12:44
Europe/Amsterdam

Een week lang op stap met een nieuwe lichting studenten

Bron deed live verslag van Purple 2017

Ongeveer tienduizend eerstejaars Fontys-studenten gaan deze week onder leiding van ‘mama’s’ en ‘papa’s’ op pad in de steden waar ze gaan studeren. Bron volgt ze en doet er in deze liveblog verslag van, met filmpjes (wakker worden op Purple!), foto’s en quotes van deelnemers. Houd ook onze social mediakanalen in de gaten: Facebook, Twitter en Instagram.

Donderdag 24 augustus

22.00 uur, Eindhoven
Purple zit erop! Bekijk deze compilatie van de grote afsluiter, het Purple Festival in Eindhoven op het Ketelplein.

21.00 uur, Eindhoven
Het Purple-festival kende een bonkende afsluiter met DJ Paul Elstak, die met 'Rainbow in the sky' internationale roem vergaarde. Alleen al dat nummer is ruim zeven miljoen keer bekeken op YouTube. Vlak voor hij het podium met de DJ-booth betrad, vroegen wij hem naar zijn verwachtingen. "Het ziet er leuk uit hier. Mijn ervaring met studenten is dat het aardig los kan gaan. Het zal niet liggen aan de muziek die ik in gedachten heb."
Dat zijn publiek vrijwel geheel uit 'eerstejaars' bestond, maakte hem niet zoveel uit. "Mijn muziek is een beetje voor alle leeftijden." Van de organisatie had hij de opdracht meegekregen om wat happy hardcore te draaien, al weet hij uit ervaring dat je dat niet al te lang moet doen. "Tijdens het draaien kijk je hoe hard je kunt gaan. Dan kun je het nog bijstellen. Ik heb veel muziek bij me op een SD-kaart, daar kan ik alle kanten mee op."

Om 22.00 uur kwam er een einde aan het festival en dat was zelfs voor de ervaren Elstak even wennen: "Voor mij is het wel één van de vroegste afsluitingen."

20.42 uur, terugblik
De introweek is een prima moment om nieuwe mensen te leren kennen. Zeker op het Purple Festival gaat dat heel makkelijk. Zie maar...


19.58 uur Eindhoven:
Dan ben je verantwoordelijk voor de programmering van het Purple-festival en dan ben je op de dag zelf ... ziek! Maar Bart de Ridder (op de foto in betere doen) geeft eerlijk aan dat hij er niet per se bij hoefde te zijn.

Zijn werk om een line-up samen te stellen voor het muziekfestijn begon al een half jaar geleden. De gesprekken met Fontys leerden hem dat het vooral een 'feest' en 'gezellig' moest worden, met voor elk wat wils. "Daar rolde het concept uit voor drie podia: een main stage met de hoofdacts, Purple Party met veel gezelligheid en Purple Beach met vooral lokale helden. Dat bleek een schot in de roos", vertelt Bart. Voor het hoofdpodium wist hij topacts te strikken als La Fuente, Childsplay, Tony Junior en Paul Elstak. "Behalve naar het budget kijk je ook naar de leeftijd van de bezoekers. Die ligt bij Purple vrij laag. Maar Paul Elstak is voor jong en oud, die wil je er altijd bij hebben want hij staat garant voor feest. Ook de eerstejaars kennen die man allemaal."

Bart is zelf een oud-student van Fontys. In 2010 rondde hij de voorloper af van de opleiding, die nu Commerciële Economie - Leisure Management heet. Acht jaar lang had hij een vaste baan bij First Vision. Dat bedrijf zorgt voor de 'productie en het muzikale plaatje' van het Purple-festival. Sinds ruim een jaar is hij mede-eigenaar van LastBlast, dat naast de programmering ook de concept-ontwikkeling van festivals verzorgt. First Vision huurde hem dit jaar echter maar wat graag in om voor Purple het festival en de introductie in Eindhoven op woensdag voor z'n rekening te nemen.

18.00 uur, Eindhoven:
Deeltijdstudenten zijn dit jaar voor het eerst bij het Purple-festival betrokken. "Wij willen dat ze goed van start gaan met een warme ontvangst", legt Janneke Gielisse van Fontys Dienst Marketing en Communicatie uit. "Natuurlijk organiseren hun instituten zelf ook een introductie."
Een van de veertig 'deeltijders' die zich hebben aangemeld is Lieke Paijmans (35, foto) uit Tilburg. Zij gaat bij Fontys één dag in de week de deeltijdstudie 'Ervaringsdeskundige in de zorg' doen, in Eindhoven. "Heel gaaf dat dit georganiseerd wordt", vindt ze. "Ik heb zelf als student nooit zoiets meegemaakt. Ik zal niet de hele avond blijven, dat hoeft van mij niet meer."
De leeftijd van deeltijdstudenten varieert bij Fontys volgens Janneke tussen de 21 tot ruim boven de 40 jaar. Vaak combineren ze hun studie met een baan. Lieke gaat bijvoorbeeld beginnen met een stage van twee dagen in de week bij GGz Breburg. Ze vindt het jammer dat veel 'klasgenoten' hadden aangegeven niet naar het festival te komen: "Misschien dat ze het meer iets voor de jonge studenten vinden. We hebben net even staan dansen bij DJ La Fuente. Je voelt je in dit gezelschap wel oud, maar het is leuk om mee te maken."


17.45 uur, Eindhoven

Een Fontys-alumnus die optreedt voor de aanstaande eerstejaars: Jurrie Jaspers (midden) stond vandaag als DJ op de Main Stage van het festival tegenover duizenden feestende studenten. In 2009 voltooide hij bij Fontys de opleiding Commerciële Economie. Vier jaar geleden besloot hij 'om met Boris en Perry zijn droom na te jagen' met de act RUGGED. En daar kan Jurrie prima de kost mee verdienen. "De kennis die ik tijdens mijn studie heb opgedaan heeft me daarbij goed geholpen. Tegenwoordig moet je jezelf wel als een merk neerzetten."Gemiddeld heeft het trio drie optredens in de week. "We zijn deze zomer ook in Griekenland, op Mallorca en drie keer in Portugal geweest. Het gaat echt superlekker. Ik denk dat we een bepaalde formule hebben gevonden die aanslaat bij het publiek. Lekker losgaan, maar af en toe ook een momentje inbouwen voor de mannen of de vrouwen." De drie heren konden vandaag lopend naar het festivalterrein in Eindhoven, want ze wonen er op een steenworp afstand vandaan. "Dit was de eerste keer op Purple en hopelijk het begin van nog vele keren meer."


16.26 uur, Eindhoven:
"We hebben verschillende disciplines: het bierglaasje werpen, het frikadelbakje werpen en natuurlijk: het atten en werpen." Marcos en Jeroen (oud studenten Fontys FHK) alias Fons & Fons, hebben een zonnebril en strandbal als prijs voor de studenten die 'm er ferm in mikken.


16,51, Eindhoven

Vriendinnen Anne (links, Pabo Den Bosch) en Marilyn (Communicatie Eindhoven) doen het prima op cola. Anne is nog 18-. Marillyn mag wel drinken. "Maar ik hou er niet van." Hoe ze omgaan met dronken medestudenten? "Ik neem ze gewoon op sleeptouw", lacht Anne.


16.27, Eindhoven

15.40 uur, Eindhoven
Feest op Strijp S voor duizenden Fontys-studenten. Voor sommigen is het nog te vroeg. Maar niet voor mentorpapa's denderende Daan en Trucendoos Tom (Technische Natuurkunde). Alhoewel, geen pupil meer in de buurt. "Ik ben ze allemaal kwijt", zegt Daan.


13.00 uur, Eindhoven
De twee papa's van dit groepje studenten Social Studies zorgen echt goed voor hun kindjes: ze zingen zelfs voor ze.


9.45 - 11.15  uur, Tilburg
Op een rustige campus Stappegoor verzamelen zich zo'n tachtig uitwisselingsstudenten en buitenlandse bachelorstudenten van Academy of Creative Industries voor een groepsfoto met hun nieuwverworven fiets. Mobility coordinator Michelle de Bruijn-Meijer: "Jullie zijn met meer dan ooit!"  Studenten komen onder andere uit Japan, Hong-Kong, Zuid-Korea, Brazilië, Chili, Duitsland, Denemarken en Zuid-Afrika.

Zuid-Koreaanse Jaehee Han (foto) kijkt uit naar de cursussen in tv-entertainment en 'Theme Park Concepts' bij Fontys ACI. Eerste observatie van Nederland? Het fietsen. "Ik vind het leuk! In Zuid-Korea bestaat het alleen als sport."

Cheesy T-shirt
"Krijgen we ook een cheesy T-shirt?", vraagt Emir De Jerome bij het inschrijven bij Fontys ACI. Helaas, alleen een tas met 'The world is our classroom'. De Nieuw-Zeelander koos voor Nederland omdat hij naar een land wilde met een 'slightly different culture'. Eerste indruk van Nederland van flatgenoot Emese Kovács (uit Hongarije): "Vreemd, hier in Nederland zijn de huizen kleiner en de mensen groter."

Survivaltips
Survivaltips van Michelle de Bruijn en Jenny Martens van Gijsel voor buitenlandse studenten: "If you're sick: don't go to the hospital. Go to the family doctor or 'house doctor', as we say. Otherwise you will get quite a big bill." Verder: "In Tilburg, you are safe. Your bike isn't." (Een van de studenten in de zaal is zijn fiets al kwijt.) En: "Nobody at this school uses their last name. We're very informal."


9.30 Venlo:
Studenten van de Venlose studentenvereniging DaVinci hebben vandaag het leenaccount van Bron op Instagram. In Venlo wordt vandaag de eerste gezamenlijke VID (Venlose Introduction Day) gehouden. Houdt het instagramaccount bij voor updates.


6.00 uur, Tilburg
Hoe gaat het er eigenlijk 's nachts aan toe op de camping in Tilburg?


Woensdag 23 augustus


17.00 uur, Eindhoven:
Sfeerbeeld van een middagje feesten op het Stadhuisplein. Het feest gaat vanavond nog op allerlei plekken door.
 


16.15 uur, Tilburg:
Vijf jaar geleden - ze was toen nog studente bij de Fontys-opleiding International Event, Music & Entertainment Studies - kreeg Rosanne Donders de vraag wie er een introductie voor nieuwe studenten mee wilde organiseren. Inmiddels is ze twee jaar afgestudeerd en is ze nog steeds betrokken bij wat nu is uitgegroeid tot Purple 2017: een introductieweek in meerdere steden en met 10.000 bezoekers. Waarom ze terug blijft komen?: 'Purple is mijn kindje'.


12.00 - 16.00, Eindhoven en Tilburg:
Groepen studenten uit Eindhoven en Tilburg en een aantal uit andere Fontys-steden als Sittard bezoeken de stadsprogramma's in de centra van Tilburg en Eindhoven. Veel gezelligheid, drank en muziek. Bron vraagt aan 9 studenten: wat ga je studeren, waarom deze opleiding en waarom in deze stad? 9 miniportretjes, met op de achtergrond het geluid van een feestende massa.
 


13.30 uur, Tilburg
De bij studentenverenigingen populaire 'cantus' - meeblèren met een liedje en een biertje - verandert op het Tilburgse Piusplein vandaag in een 'silent cantus': deelnemers krijgen een koptelefoon op."We beginnen altijd met het Wilhelmus en na elk liedje zingen we een proostliedje", vertelt Lieke van Gulik van de Tilburgse Studenten Roeivereniging Vidar. Samen met de andere studentenverenigingen en de crew van het Piusplein tekent die voor de organisatie van deze en andere evenementen op het plein. Populaire nummers zijn 'Pianoman' van Billy Joel, 'Brabant' van Guus Meeuwis en 'Take me home countryroads' van John Denver. De voorzangers beginnen nog dapper in een driedelig kostuum, maar dat gaat door de warmte al snel uit.


11.15, Tilburg:

Sportief begin van de dag op campus Stappegoor in Tilburg. Om 12.00 begint het stadsprogramma, ook in Eindhoven. Studenten gaan dan kennis maken met studentensport, studentenverenigingen; ze gaan op citytour en maken kennis met de studentenvoorzieningen in de steden. Verder: veel muziek, eten en drinken.  


10.00 Eindhoven:
Zwaar, maar gezellig. Wakker worden in de herberg (in het Klokgebouw in Eindhoven).


Dinsdag 22 augustus

15.20, Eindhoven:
Gezellig druk op Campus Rachelsmolen in Eindhoven.

13.20 uur, Venlo
Mentorpapa Malte Seetroiwe voelt een zware verantwoordelijkheid voor zijn twintig 'kindjes'. "Ik moet 24/7 over ze waken", zegt hij. " Gelukkig maar voor drie dagen." Hij moet ze wegwijs maken, maar ook waken over hun gezondheid. "Ik moet zorgen dat ze niet teveel drinken, en gaan overgeven", vertelt hij. Hoe hij dat gaat doen? Malte haalt zijn schouders op. "Hun alcohol zelf opdrinken, denk ik", lacht hij. "Nee hoor", protesteert zijn kindje Caro Zillig. Haar eerste indruk? Malte is aardig, en de campus in Venlo ziet er netjes uit.


12.30 uur Venlo:
De introductieweek is niet alleen feesten, maar heeft ook serieuze kanten, zoals jezelf inschrijven. Omdat in Venlo vooral studenten uit het buitenland studeren, een filmpje in het Engels.


12.15 uur, Venlo:
In de 'boarding room' in Venlo lopen medewerkers alle inschrijvingen van de binnenkomende studenten even na. Stafmedewerkers Annemiek Giesen en Karin Rheiter hebben er plezier in. Annemiek: "Heel leuk: je ziet ze voor het eerst onwennig binnenkomen, en je ziet straks hoie ze zich ontwikkelen tijdens de opleiding". Rheiter: "Een beetje bang zijn ze soms, in het begin."

IBMF-studenten Kaya Heath en Sarah Deutch hebben net hun studentnummer gehad. De eerste indruk van hun medestudenten? "Lastig, iedereen is nog heel verlegen nu." Wat er verder op het programma staat? "Geen idee", zegt Kaya. "Ik geloof dat er ijs is straks."

Dat klopt: de ijscoboer op het plein doet goede zaken. Voor veel studenten het hoogtepunt, tussen de administratieve beslommeringen, rondleidingen en andere school-dingen door. Feesten staat voor donderdag op het programma. "Dan gaan ze de stad onveilig maken", zegt Rob Tuijls, bedrijfsmanager van Fontys International Business School.


11.30 uur, Venlo:
De Fontys-campus in Venlo loopt vol voor attendance day, het begin van de introductieweek. Papa's en mama's wachten op hun mentorkinderen en geven rondleidingen over de campus. Rob Tuijls van de Fontys International Business School verwacht zo'n zeshonderd eerstejaars vandaag, voor 80 procent afkomstig uit het buitenland. "Ook voor ons spannend: vandaag weten we pas echt zeker dat ze komen, want vaak melden ze zich op meerdere scholen aan."


9.00 uur, Tilburg:
Hoe is de eerste nacht op de Purple-camping de gasten bevallen? Zijn ze uitgerust voor vandaag?

Maandag 21 augustus, 12.30 uur, Eindhoven:

De introductieweek begint rustig: op maandag en dinsdag hebben veel instellingen een eigen programma. Op verschillende plekken op de campussen en in de stad gaan groepjes studenten op pad, samen met hun papa's en mama's, hun steun en toeverlaat deze week. Deze foto is genomen op campus Eindhoven.