Sittard/Tilburg/Eindhoven,
13
oktober
2020
|
14:28
Europe/Amsterdam

Een uitdagend najaar voor studentenverenigingen

Studenten- en studentensportverenigingen waarvan ook veel Fontys-studenten lid zijn, gaan een lastige winter tegemoet. Er wacht een uitdaging om activiteiten aan te passen aan de strenge coronamaatregelen, en anders afgelasting. Hoe gaan zij hiermee om? 

Aron van Eys, voorzitter van studentenvereniging BOAZ uit Sittard, zegt dat momenteel bijna alles online gaat. “Normaal hebben we allemaal activiteiten in ons stamcafé, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben.” 

Aron van Eys“Eigenlijk hadden we deze maand een oktoberfeest in ons café, maar dit vervangen we nu door met halloween een soort online escaperoom te maken. We maken van tevoren allerlei filmpjes en zorgen dat de leden met een soort speurtocht door alle video’s heen kunnen klikken om het raadsel op te lossen.” 

“We hebben veel creatievelingen in onze vereniging die een goed online feestje kunnen organiseren. Dat is ook wel nodig, want we moeten contact blijven houden met onze medestudenten in een tijd als deze.” 

Sint Olof 
We vinden het belangrijk om de eerstejaars aan St. Olof te binden”, zegt bestuurslid Joëlle van Merode van deze Tilburgse studentenvereniging. “Daarom hebben wij een open feest gepland. We streamen dan onze huis-djs via de online dienst Twitch. We hebben de sociëteit omgebouwd tot een bruin café en dat ziet er superleuk uit. Als dit goed aanslaat, doen we het in december na de tentamens nog eens. We hadden ook een skireis gepland voor januari, maar die gaat waarschijnlijk niet door. 

Rick BosPlato 
“Op maandagavonden kunnen we met maximaal dertig personen nog wel borrelavonden organiseren, aldus voorzitter Rick Bos van de Tilburgse studentenvereniging Plato. Maar of bepaalde grote evenementen ook nog door kunnen gaan, moeten ze bij Plato nog bekijken. 

“We merken dat iedereen zich qua sociale contacten in een zwart gat bevindt, dus we proberen wel zoveel mogelijk te doen. Zo staat er een Biero d’Italia op de planning. Dat is een hybride bierestafette, waarbij studenten zowel online als bij de vereniging speciaalbiertjes kunnen proeven. Het is net als in de echte Giro d'Italia. De ene ‘etappe’ is wat lichter, daar hoort dus een lichter speciaalbiertje bij, en sommige etappes zijn wat zwaarder, dus een zwaarder biertje. 

AEGEE 
Ook AEGEE organiseert haar evenementen online, vertelt Jeroen van Gurp, secretaris van de Eindhovense tak van deze studentenvereniging.  Een bierproeverij kan bijvoorbeeld goed online plaatsvinden via het platform Discord: "Daarbij krijgen de deelnemende leden vooraf een lijst met bieren om bij de Jumbo te halen.”  

“Binnen onze vereniging is het een beetje traditie geworden om rond de tentamenweek samen een instructievideo van kunstschilder Bob Ross te volgen,  om te ontspannen. Ook dat kan digitaal op afstand georganiseerd worden. Afgelopen keer is zo'n aflevering via Discord gestreamd in een voice call. De deelnemers schilderen dan digitaal en delen ondertussen hun voortgang. 

AEGEE bestaat uit een netwerk van studentenverenigingen door heel Europa. Om de onderlinge verbinding te behouden, komt er een online muziekfestival waarbij door meerd ere Europese afdelingen gestreamd wordt. Jeroen: "De playlist komt dus ook in samenwerking met die buitenlandse takken tot stand. 

Bij Vidar wordt nog bekeken welke activiteiten rondom het roeien mogelijk zijn.Demos 
Bij de Eindhovense studentenvereniging Demos zullen de geplande activiteiten waarschijnlijk doorgaan, vertelt president Anneke Theunissen. “Wij kunnen dertig man kwijt in een bovenbar, alleen buiten borrelen is geen optie meer nu het kouder wordt. We bekijken momenteel of we andere afgescheiden ruimtes in de sociëteit wellicht ook open kunnen stellen, zodat er per dag meer leden langs kunnen komen.” 

Daarnaast was een aantal leden al tijdens de lockdown begonnen met een wekelijkse livestream, en die lijkt voorlopig ook door te gaan. "Op deze manier kunnen Demosleden het feestje vanuit huis meemaken, ook na de klok van tienen als de cafés sluiten. 

Sofie VerhoeveStudentensportverenigingen 
Secretaris Sofie Verhoeve van het Tilburgse Vidar zegt dat haar studentenroeivereniging nog niks gepland heeft, omdat de afgekondigde coronamaatregelen dit lastig maken. “Daarnaast heeft iedereen het ook heel druk. Vanaf de tentamenperiode wordt het hier wat rustiger en gaan we bekijken wat de mogelijkheden zijn voor daarna. 

“Bij SHOT hebben we een winterstop”, zegt Maaike Willekes, secretaris van de Tilburgse studentenhockeyvereniging. Er zijn dan geen traditionele hockeyzondagen zoals we gewend zijn. De winterstop is voor veel SHOT'ers ook een rustperiode, waarin vaak tentamens plaatsvinden. Wel wordt er vanuit SHOT zaalhockey aangeboden.” 

De situatie rondom activiteiten buiten trainingen en wedstrijden is deze winter anders. Normaal hebben we de sintercantus, de SET (toernooi met allerlei spellen) en de nieuwjaarsborrel. Dit jaar zullen we op zoek moeten gaan naar alternatieven voor deze activiteiten. [Kasper Wienk]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.