COLUMN, Inge van de Vorst,
16
maart
2022
|
09:41
Europe/Amsterdam

Een stapje opzij doen

Voor onze eerste bijeenkomst had ik wat vragen voorbereid voor mijn studenten. Een ervan was: ‘Aan welke transformatie in de samenleving wil jij persoonlijk een bijdrage leveren?’ 

Spontaan vormde zich een groepje rondom het thema ‘gelijkheid voor vrouwen’. In no time hadden ze een tof internationaal programma voor Wereldvrouwendag opgezet inclusief gastspreker vanuit Mexico en een inzamelingsactie van tampons en deodorant voor vrouwen die afhankelijk zijn van de voedselbank. Mijn juffenhart spatte zowat uit elkaar van trots: wat een daadkracht. En wat een enthousiasme.

En toen beging ik een cruciale fout en stapte blind in de valkuil van enthousiaste helpers. In plaats van op mijn plek van supporter te blijven, ging ik ‘in de fix’. Ik bood aan hen te helpen door van alles voor ze te gaan regelen. Meer dan ik kon waarmaken. Weg daadkracht en enthousiasme.

Het bracht me terug in de tijd. Voor mijn dochters vierde verjaardag wilde ik een speelhuisje bouwen in onze achtertuin. Al had ik nog niet eerder zoiets gemaakt, het leek me een leuke uitdaging. En ik vond het de hoogste tijd om als vrouw te leren timmeren en boren. Door hergebruik van materialen die ik had verzameld, zou ik uit niets iets maken. Gelukzalig, dat gepuzzel en gepiel om al die onderdelen samen te voegen tot het huisje dat ik geschetst had.

Omdat ik er zeker van wilde zijn dat het dak niet zou instorten, belde ik mijn vader voor advies. Hij kwam meteen naar me toe. En voor ik het in de gaten had, liep hij mij te commanderen welke gereedschappen ik hem moest aangeven zodat hij het wel even zou fixen. Weg plezier en gevoel van trots. 
‘Wat doe je nou!?’ 
Na een stevige woordenwisseling deed hij een stapje opzij en bouwden we samen een stevig dak. Goed voor jaren speelplezier.

Terug naar mijn studenten. Ook ik heb een stapje opzij gedaan en het stroomt gelukkig weer. Het wordt een prachtige dag, aanstaande woensdag.

Inge van de Vorst is docent bij Fontys Hogeschool HRM en Psychologie en coachende vaardigheden voor docenten Fontys-breed. Ook is zij oprichter van De Liefdesdokter. Lees hier eerdere columns van haar.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.