Eindhoven,
04
februari
2019
|
10:01
Europe/Amsterdam

Een heel ander spelletje

Het gaat goed met PSV. De club staat vijf punten los, Luuk de Jong blijft aan de lopende band scoren en achterin zit het helemaal snor met Viergever en Schwaab. Jammer van Lozano en vooral Bergwijn, maar volgens de data-analyse van de studenten van de minor Data Driven Business Lab scheelt dat slechts 0,02 punt per wedstrijd, afgezet tegen het progressief dalend rendement van Ajax gedeeld door Feyenoord dat middels een kwadrant een configuratieve pro-actieve curveanalyse ondergaat.

Ja, voetbal wordt een ander spelletje sinds PSV en Fontys een convenant hebben bereikt over een structurele samenwerking op het gebied van data-analyse. 
En plotseling kijk je met andere ogen naar een rush van rechtsback Denzel Dumfries. Want die rush is niet langer meer gebaseerd op zijn persoonlijke impuls om lekker naar voren te rennen. Nee, nee: hij heeft de avond voor de wedstrijd een pre-analyse per e-mail ontvangen met een opdracht die met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid succesvol is.

Van Mark van Bommel kreeg hij vlak voor de wedstrijd nog een schouderklopje. Denzel weet eigenlijk niet zo goed wat die Mark van Bommel nou eigenlijk nog doet. Ja, hij staat soms op van de bank en hij roept wat. Maar dat heeft helemaal geen nut, zo leest hij na de wedstrijd op zijn I-phone waarop de game-analytiscs zijn vermeld.

Soms vindt hij het wel jammer dat hij niet meer mag voetballen zoals hij vroeger als kind deed, gewoon lekker tegen een bal trappen en plezier maken. Gisteren, toen hij van het veld afstapte, voelde hij zelfs even aan zijn middel. Hij had het idee dat er een stok door zijn lichaam stak. Net zoals die poppetjes bij een tafelvoetbalspel.

Luc de Graaf speelt in het theater, schrijft verhalen en maakt korte filmpjes.