Eindhoven,
19
september
2017
|
13:36
Europe/Amsterdam

Een handboek om slimmer te appen

Vrolijke uitgave van hoofd IT innovatie Fontys moet bewustzijn bevorderen

In zijn vrijdag uitgebrachte boek 'Appen is het nieuwe roken' trekt Rens van der Vorst de vergelijking tussen het gemak waarmee vroeger een sigaret werd gepakt en nu de smartphone. Het hoofd IT innovatie van Fontys wil zeker niet belerend overkomen, maar legt wel de vinger op de zere plek.

Op de cover staat een zwart-witfoto van een kleuter die van een vrouw een hijs van een sigaret mag nemen. "Dat zijn mijn vrouw en mijn schoonmoeder", stelt Rens van de Vorst (46) nuchter. "Als je tegenwoordig zo'n foto op Instagram zet, heb je morgen de Raad voor de Kinderbescherming op de stoep. Terwijl het nu heel normaal is om je kind van vier een smartphone te geven."

De Bredanaar mag graag een parallel trekken tussen een oude en nieuwe verslaving. Behalve als hoofd IT innovatie is de Bredanaar bij Fontys ook druk bezig met technofilosofie. In dat kader wil hij mensen graag na laten denken over wat hij noemt het 'perspectief op technologie': wanneer is het goed en wanneer juist niet?

Dominantie smartphone 
"De meest dominante technologie, waar we elke dag mee te maken hebben, is de smartphone. Zes jaar geleden werd die nog niet massaal gebruikt, nu door bijna iedereen. Negentig procent van de tijd die we eraan besteden, zitten we op apps als Facebook, Buienradar, WhatsApp en van je bank. Dat is vergelijkbaar met de jaren vijftig en zestig, toen de mensen massaal rookten. Altijd en overal, vaak zonder erbij na te denken." Het leek hem daarom leuk te onderzoeken of er iets te leren valt van de geschiedenis van het roken. Om beter, bewuster en slimmer te gaan appen.

Ja, hij heeft zelf een smartphone en nee, hij gebruikt geen sociale media-apps. Een belangrijke reden is 'privacy'; wat doen ondernemers als Marc Zuckerberg (Facebook) met de informatie die Van der Vorst dan zou delen? Verder kosten deze apps hem alleen maar tijd en leveren ze in zijn ogen niets op. "Ze stellen niet jouw belang centraal, maar dat van het technologiebedrijf erachter. Het enige doel van al die apps is om jouw aandacht te grijpen en te verkopen aan iemand anders." En daar maakt hij de vergelijking met de tabaksindustrie. "Elk technologiebedrijf weet dat alleen de apps overleven die het meest verslavend zijn, niet die het beste zijn. Ze zijn 100 procent ontworpen om jouw gewoontes te vormen."
(Lees verder onder de foto.)


Tips

Maar Van der Vorst wil vooral niet negatief overkomen. "Ik ben niet tegen smartphones of apps. We hebben ook niet minder technologie nodig maar betere, die onze waarden centraal stelt en die je kunt vertrouwen. Dat doe je door mensen erover na te laten denken en bereik je door er een vrolijk boek over te schrijven." Zo geeft hij er tips in hoe je het beste met je smartphone om kunt gaan. Op nummer 1: bekijk je smartphone bij het opstaan pas na je ontbijt. "Anders moeten je hersenen meteen weer aan de slag. Nee, eerst even rustig wakker worden en ontbijten." Een goede tweede: maak afspraken met je gezinsleden en collega's over de plaatsen waar geen smartphone wordt gebruikt. "Bijvoorbeeld niet in de slaapkamer. Dat is veel makkelijker te handhaven dan 'niet meer dan twee uur per dag'."
[Tim Durlinger]

Appen is het Nieuwe Roken, 154 bladzijdes, 14,95 euro. Verkrijgbaar bij grote webwinkels als bol.com en Bruna en bij de uitgever van Rens van der Vorst: https://www.kleineuil.nl/businessboeken/appen-is-het-nieuwe-roken-details

In deze video (Engels) legt ontwikkelaar Nir Eyal uit hoe het kan dat sommige apps zo verslavend zijn.