COLUMN, Tina ten Bruggencate,
28
juni
2023
|
09:42
Europe/Amsterdam

Een en een is drie

Wandelend (en niezend vanwege de hooikoorts) met de hond in het park bewonderde ik de pracht van de natuur. In het oog springend zijn vooral de klaprozen en de korenbloemen. Vaak staan deze naast elkaar en dat snap ik wel, want de dieprode en paarsblauwe kleuren versterken elkaar. “Slim om elkaars gezelschap op te zoeken”, dacht ik bij mezelf. En ik ging nadenken in welke gevallen duo’s elkaar nog meer versterken.

Op culinair gebied zijn er natuurlijk bekende duo’s; smaken die elkaar versterken. Denk aan ham en meloen, kip en pesto en natuurlijk niet te versmaden bier en bitterballen. Overigens zijn er ook duo’s waarvoor dit niet opgaat, zo snap ik niks van kip en ananas. Of pizza met ananas. Eigenlijk alle combinaties met ananas. Hier lijkt één en één is nul of zelfs min één te worden. Dat kan dus ook.

In de romantische liefde of in relaties zeggen ze ook wel eens dat één en één drie is. Mensen kunnen elkaar aanvullen en samen voelen ze zich meer dan twee losse individuen. We zien het verder vooral terug in de culturele en de amusementssector. Ondanks dat Kees van Kooten en Wim de Bie afzonderlijk briljant waren, waren ze samen magisch en onnavolgbaar. En zo hebben we natuurlijk nog Bassie en Adriaan, Bert en Ernie, Carlo en Irene en Viktor en Rolf.

Vanwege dit principe maak ik me dus wel een beetje zorgen om Nick en Simon en hun afzonderlijke solocarrières. Bij hen is er duidelijk sprake van een één en één is drie situatie.

Ik ben overigens benieuwd welke bekende en bijzondere duo’s ik volgens jullie ben vergeten en die niet in het rijtje mogen ontbreken. 

Tina ten Bruggencate is docent aan Fontys Hogeschool Toegepaste Psychologie en onderzoeker bij het lectoraat Mens en Technologie.  

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 6 (6)
Bedankt voor uw bericht.
Chris
21
July
2023
Buurman & buurman!
Daar ben ik eerlijk gezegd wel een beetje jaloers op. Mijn band met de buurman is inmiddels zo bekoeld dat de airco er op een hete zomerdag niks bij is ;)
B&b lossen hun 'problemen' altijd op hun eigen(aardige) manier op en maken er het beste van.
Tanny
10
July
2023
Frodo & Sam
Martin Hummelink
30
June
2023
Bij Nick & Simon was er inderdaad altijd sprake van een 1+1=3 situatie. Totdat ik de hele serie "Nick, Simon en Kees en de Beatles" helemaal had bekeken. De chemie tussen beiden was zo ver te zoeken, dat ze in geen van alle delen ook maar 1 woord met elkaar hebben gewisseld. Kijk het maar eens na. Nick praatte volop met Kees. Simon praatte volop met Kees. Maar Nick praatte nooit met Simon. Heel bizar! Want voor de lopende camera's hebben ze altijd ontkent dat er iets mis was met hun onderlinge verstandhouding. "Ruzie? Nee hoor, niks aan de hand". Ik heb verder ook het gevoel dat wanneer duo's stoppen als duo, hun solocarriere vervolgens meestal niet op gang komt. Ik ben benieuwd hoe dat met deze twee heren zal gaan.
Tina
30
June
2023
hoi Martin, interessante analyse, dan kan een duo van plus drie ook naar onder nul gaan als de relatie is bekoeld. Wat het geval lijkt te zijn bij Nick en Simon. (en leuk dat jij nog bij Fontys werkt!)
Henk
30
June
2023
Statler en Waldorf
Willöm
30
June
2023
Rembo & Rembo
Mariëlle
29
June
2023
Fokke en Sukke
Suzanne
29
June
2023
@Marielle, je bedoelt eigenlijk Mariëlle & Suzanne ?
@suzanne
29
June
2023
Ja! Ik dacht: overbodige info, dat snapt iedereen