Eindhoven,
16
december
2020
|
10:08
Europe/Amsterdam

Timing niet fijn, maar Lenssen verlaat Fontys met trots

Hij zou een scheldwoord moeten gebruiken om te zeggen wat hij ervan vindt dat-ie Fontys middenin de coronacrisis, bij de start van de lockdown moet verlaten. Maar wie Gerard Lenssen kent, weet dat de scheidend directeur van Fontys Hogeschool Bedrijfsmanagement, Educatie en Techniek (BEnT) het dan liever inslikt.

Een jonge Gerard LenssenWant oh, wat was de Veghelaar nog graag tot het einde van dit studiejaar doorgegaan. Maar het pensioenakkoord is onverbiddelijk: wie 66 jaar en vier maanden oud is, vertrekt! Het scenario voor zijn afscheid is in deze onzekere tijden al vier maal gewijzigd. Hoe dan ook, vandaag is het zover.

Twee rode draden
Sinds 1986 is Lenssen in dienst bij Fontys en de voorlopers daarvan. In zijn carrière vormen onderwijs en informatica (“Noem dat maar informatievoorziening”) de twee rode draden.

“Ik ben een onderwijsmens in hart en nieren. Maar ik ben bij Fontys ook directeur geweest van ICT Services, wat nu de Dienst IT is. De combinatie heeft me altijd getrokken.”

Lenssen begon destijds als docent bij de Pedagogische Technische Hogeschool (PTH) in Eindhoven. Uiteindelijk werd hij daar als adjunct-directeur verantwoordelijk voor de zakelijke dienstverlening. In 1990 ging PTH op in de Stichting Hoger Onderwijs Zuid Nederland (HOZN), die in 1996 Fontys werd.

“Kijk, op deze foto is zojuist de naam Fontys onthuld. Hiervoor waren alle managers bijeengekomen bij De Ruwenberg in Sint-Michielsgestel.”

Dezelfde broodheer
34 jaar lang diende Lenssen dus min of meer dezelfde broodheer. Dat is niet meer van deze tijd, hij geeft het direct toe.

“Maar ik heb het nooit als een belemmering ervaren. Bij Fontys kreeg je zo veel kansen en waren zo veel mogelijkheden. Ik heb op veel plekken de onderwijskant, dienstenkant en commerciële kant kunnen bekijken.”

Lenssen speelde een belangrijke rol bij het ‘digitaal maken’ van de instelling. De vijf hogescholen die samen Fontys werden, hadden allemaal hun eigen IT-systemen. Die moesten ‘aan elkaar geknoopt’ worden. En recentelijk was hij als stuurgroepvoorzitter van project Canvas nauw betrokken bij de Fontys-brede invoering van dit learning management system. 

Studenten uitdagen
Onderwijs gaf de Veghelaar na zijn afstuderen in allerlei vormen. Zo was hij ook ruim zes jaar docent wis- en natuurkunde en informatica aan een college in Venlo. 

“Uiteindelijk voelde ik me bij studenten het meeste thuis.” Om met hen samen te werken, ze uit te dagen; hij vond het heerlijk.

“Studenten zijn mondiger geworden. Ze kunnen steeds beter verwoorden wat zij belangrijk vinden voor hun toekomst. Ze zijn minder uit op materieel gewin voor zichzelf, maar meer op het collectief en op duurzame wijze ontwikkelen van hun talenten.”

Profiteren van het geheel
Ook Fontys zag hij veranderen. De hogeschool komt volgens hem uit een periode waarin alles decentraal moest worden georganiseerd. Nu maakt ze de beweging om ‘meer te profiteren van het grote geheel dat Fontys is’.

Dat komt in zijn ogen goed tot zijn recht in de nieuwe strategie Fontys for Society 2021-2025. Lenssen zat als directeur mede aan de ontwikkeltafel. Een mooie stip aan de horizon, vindt hij, met het accent op talentgericht onderwijs, onderzoek dat aansluit bij maatschappelijke vraagstukken en met een ‘wendbare organisatie’.

Ervaringen corona
“Om dat laatste heb ik me extra drukgemaakt. Vanwege de ervaringen die we door corona hebben opgedaan. Het was bijzonder om te zien hoe wij niet alleen het afstands- en blended onderwijs hebben vormgegeven, maar ook zaken als online toetsen. Hoe we, over de grenzen van instituten en diensten heen, in multidisciplinaire groepen snel dingen voor elkaar kregen.”

Dé uitdaging voor Fontys is volgens hem om die verworvenheden vast te houden, ook als de crisis straks naar de achtergrond verdwijnt.

Corona leverde de directeur op de valreep van zijn carrière nog een bijzondere functie bij Fontys op: lid van het centraal crisis team. Hij stuurde daarin de Taskforce Online aan. Het was hard werken in een ongekende noodsituatie, blikt hij terug: “Het klinkt misschien raar, maar ik heb ervan genoten.”

De opening van Nexus in 2019.Kers op de taart
Maar het was niet de kers op de taart. Dat was de verhuizing van zijn hogeschool BEnT en twee andere Fontys-instituten in augustus vorig jaar naar gebouw Nexus, op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven.

Met de nieuwste voorzieningen en faciliteiten komt techniekonderwijs daar optimaal tot zijn recht, vindt Lenssen.

Het directeurschap van BEnT, waar de Veghelaar in 2008 begon, noemt hij sowieso de functie waar hij met het meeste plezier op terugkijkt. Samen met de collega’s verantwoordelijk zijn voor het onderwijs van zo’n 2.000 studenten en het vormgeven van onderzoek; het raakt volgens hem de kern van waar Fontys voor staat.

“Bovendien staat Nexus precies op de plek waar ik ooit ben afgestudeerd op het onderwerp windenergie. Voor mij was de cirkel daarmee rond.”

Eigen bedrijf
Lenssen heeft een bedrijf opgericht om nog vier jaar te kunnen werken als interimmanager op het snijvlak van onderwijs en informatievoorziening. Er zijn al contacten gelegd om komend studiejaar bij Fontys aan de slag te gaan. We zijn dus nog niet van hem af? “Ha ha, nee. Lijkt me leuk!” [Tim Durlinger]

 

Reacties 1 - 13 (13)
Bedankt voor uw bericht.
Jan Timmers
22
January
2021
Verdorie, ik lees het nu pas .... Gerard heeft 'afscheid' genomen van Fontys. Als het niet in corona tijd was geweest was ik graag van de partij geweest. Destijds heb ik je bij de PTH in dienst genomen. Productieve tijd gehad bij de zakelijke dienstverlening. Onze wegen binnen Fontys zijn vervolgens verschillend geweest, maar aan het eind van mijn loopbaan bij Fontys hebben we toch weer samengewerkt tot mijn pensioen. Ik heb je aangenomen en jij hebt mij ontslagen. Hoe gek kan het lopen. Het ga je goed Gerard en mocht je nog eens in de buurt komen ....
Nicole Renou
12
January
2021
Thank you for being such a great Director of Studies for us all an Fontys BenT.
Jo Grouls
12
January
2021
Hoi Gerard, het zal nu wel al zo’n 30 jaar zijn dat we elkaar in het vizier hebben. Samenvoeging van IHBO Eindhoven en PTH. Vele jaren hebben we samen gewerkt en de foto in dit artikel roept vele herinneringen op. En toont ook collega’s die ons helaas al ontvallen zijn.
Het gaat je goed Gerard en graag tot ziens
Jo
Mariëlle
11
January
2021
Mooi artikel. Ik hoop dat je vooral kunt genieten van het feit dat je nu nog meer alleen de krenten uit de pap hoeft te halen om je energie aan te besteden! Dat mag je jezelf wel gunnen als je met pensioen bent, lijkt me. En energie heb je volop, dus daar gaan ongetwijfeld mooie, goede en fijne dingen uit komen! Groet, Mariëlle
Inge Hindriks
10
January
2021
Beste Gerard, graag wens ik je alle goeds met deze overgang naar een andere vorm van werken. Wat een mooie loopbaan heb je! Het was prettig om even voor je gewerkt te hebben als docent. Ik vermoed dat de Fontys en anderen je heel snel weer weten te vinden. Het beste! Inge
Luc Kuijk
07
January
2021
beste Gerard,
als zelfs een oud-leerling (Peellandcollege Deurne) met pensioen gaat, dan realiseert een mens zich dat hij zelf stokoud aan het worden is, haha.
Je hebt een mooie loopbaan gevolgd, en nu uitfaseren...Geniet toch van je vrijheid nu, hoewel daar ook weer de beperkingen aan zijn.
hartelijke groeten, Luc Kuijk
Karin Becker
21
December
2020
Beste Gerard, wat gaat de tijd snel. Misschien herinner je je mij niet eens. We hebben in de jaren 90 samen gewerkt. Ik werkte vanaf 1991 bij de Repro van de PTH. Toen was Hans Rath nog verantwoordelijk voor de papieren dictaten. Je was toen al enorm betrokken bij alles wat je deed.
Ik wens je heel veel vreugde en gezondheid toe en dat je nog lang mag genieten van je pensioen.

Mark Verlaek
17
December
2020
Bedankt voor de prettige tijd en je aangename persoonlijke benadering. Veel plezier met je nieuwe vorm van arbeidsparticipatie.
Iet van Maasakkers
17
December
2020
Gerard, dank voor je collegialiteit, je intervisie, je support - waar blijft de tijd?
Het ga je goed, dik verdiend !
Mark Lemmen
16
December
2020
Dankjewel Gerard voor al je betrokkenheid. Zowel bij je medewerkers maar zeker ook bij onze studenten. Een directeur die er stond als het nodig was en die ruimte gaf aan zijn medewerkers zodat zij konden excelleren, leren en groeien. Dank voor alle kansen! Succes met alle nieuwe uitdagingen
Jos Pieterse
16
December
2020
Beste Gerard,
Vanavond kun je nog genieten van een online afscheid. Niet jouw wens, maar gezien de omstandigheden noodzakelijk. Het past niet bij jouw als mensen-mens. Ik ken je als iemand die erg betrokken is en die oprechte belangstelling heeft voor iedereen; studenten, collega’s en hun familie. Ik hoop dat je in de vrije tijd die je nu hebt nog veel mooie uitdagingen aangaat. Geniet er van!
Kim van Deursen
16
December
2020
Gerard, vanavond nemen we officieel digitaal afscheid vanuit BEnT van jou als onze directeur. Helaas niet 'face to face', ontzettend jammer. Als jarenlange IMR-lid heb ik veel met je om tafel kunnen zitten, en ben ik je gaan zien als een ontzettend inspirerende directeur, die ik ga missen. Geniet van je pensioen!
Muriel
16
December
2020
Heel erg bedankt voor jouw visie en vertrouwen! Ik wens je heel veel succes en nog meer plezier met alles wat op je pad gaat komen. BEnT zal zonder jou niet meer hetzelfde zijn, we zullen je missen!