COLUMN, Jacky Eickes,
22
februari
2021
|
08:55
Europe/Amsterdam

Echt álle feestjes mislopen

Deze maand brachten veel media het nieuws dat volgens onderzoek meer dan 80 procent van alle studenten tegen een burn-out aan zit. Echter: dat onderzoek bleek uitgezet te zijn door een bedrijf dat coaches inzet tegen burn-outs.

Een gevalletje 'Wij van WC-eend adviseren WC-eend'. Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out slaat dus alarm, maar gelukkig hebben ze de oplossing: hun eigen coaches.

Ik wil het probleem absoluut niet bagatelliseren, maar 82 procent? Dat is wel héél veel. Dat zijn schrikbarende percentages. Ik denk dat je zelfs met iets geweldigs dat aantal niet aantikt. Ik denk dat er bijvoorbeeld minder mensen zijn die van chocola houden (en íedereen houdt toch van chocola?!) dan die 82 procent. Desalniettemin zal het percentage hoger zijn dan ooit. Overigens zal ook het percentage ‘chocolade-lovers’ hoger zijn dan ooit. Ongezond eten doe je meestal uit verveling toch?

Maar het burn-out probleem is groot. Dat mag duidelijk zijn. Ik probeer het me wel eens voor te stellen: wat als ik student was in deze periode? De godganse tijd alleen maar in een kamertje van ongeveer twee vierkante meter: ik zou gillend gek worden. En daarnaast de leukste tijd van je leven niet optimaal kunnen en vooral niet mogen benutten. Ik had als student altijd last van FOMO, Fear Of Missing Out. Zelfs wanneer ik tentamens had wilde ik dat ene huisfeestje absoluut niet missen.

Stel je voor dat je nu student bent. Dan heb je nu je hele studentenleven last van FOMO. Niet omdat je één feestje mist. Nee, je mist álle feestjes. Al een jaar lang. Je mist zelfs dingen die nooit als een feestje voelden, maar dat nu wel zijn. Zoals terrassen, uit eten gaan en met meer dan twee mensen samen mogen komen.

Dan nog is die 82 procent hoog. Hoe hoog dan? Het enige getal waar ik absoluut zeker van ben is het percentage mensen dat klaar is met deze crisis en het normale leven weer terug wil. Dat percentage is pas hoog. Ik gok zo’n 100 procent.

Jacky Eickes is afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft daarnaast ook elders al dan niet digitale kolommen vol.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.