COLUMN, Tina ten Bruggencate,
24
januari
2024
|
09:22
Europe/Amsterdam

Dubbelgangers

Het is dry januari en toch leek ik dubbel te zien een aantal weken geleden. Ik keek online naar de Fontys nieuwjaarsbijeenkomst en het leek alsof ik onze voorzitter van het CvB twee keer zag. De gelijkenis tussen hem en de gastheer van de bijeenkomst was treffend. De een had een wat hippere bril dan de ander, maar voor de rest hadden ze een tweeling kunnen zijn. Ik was niet live bij de bijeenkomst, maar dat niemand daar een opmerking over maakte was best bijzonder.

Toen bedacht ik dat het best handig is als je een dubbelganger hebt. Er gaan wel eens geruchten dat belangrijke mensen zoals royalty’s en presidenten dubbelgangers hebben om gevaarlijke of vervelende klusjes te doen. En je hebt bij acteurs de body doubles voor bepaalde erotische scenes of gevaarlijke stunts. Tom Cruise, een professional in hart en nieren schijnt zijn stunts allemaal zelf te doen, alhoewel niet de straaljager besturen in Top Gun misschien. 

Wellicht zou het zelfs voor een bestuursvoorzitter in het hoger onderwijs prettig zijn om een dubbelganger in te zetten bij bepaalde, wat minder leuke taken. Daar hoeft onze voorzitter dus niet ver meer voor te zoeken.

Als ikzelf een dubbelganger zou hebben zou ik deze vooral inzetten voor verplichte cursussen over feedback, feedforward en feedbackward of over hybride leeromgevingen, functioneringsgesprekken met de baas of bezoekjes aan de schoonfamilie. Superhandig.

Digitaal zijn we al een stuk verder qua dubbelgangers, daar zijn de mogelijkheden om virtueel een dubbelganger te creëren talrijk. Als we weer online moeten, dan kunnen we onze digitale dubbelganger inzetten bij de zoveelste saaie en nutteloze vergadering.

Trouwens, even terugkomen nog op de nieuwjaarsbijeenkomst en de bekendmaking daar van de docent van het jaar verkiezing. Er zaten geweldige docenten tussen de genomineerden, en vooral de terechte winnaar Lars Hagen maakte indruk. Daar zouden heel veel dubbelgangers van mogen zijn wat mij betreft.

Tina ten Bruggencate is docent aan Fontys Hogeschool Toegepaste Psychologie en onderzoeker bij het lectoraat Mens en Technologie. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Bart Brouwers
26
January
2024
Leestip voor Tina: Doppelganger (Naomi Klein) - Heel indringend voorbeeld van dubbelganger-gone-wrong. https://www.theguardian.com/books/2023/sep/09/doppelganger-a-trip-into-the-mirror-world-by-naomi-klein-review-a-case-of-mistaken-identity
Tina
26
January
2024
Bedankt voor de tip, Bart. Heb het even opgezocht en inderdaad niet heel fijn als je dubbelganger onderonsjes heeft met Steve Bannon.