Eindhoven,
17
januari
2020
|
09:21
Europe/Amsterdam

Dry January

Ik heb niets met Dry January. Daar heb ik twee goede redenen voor.

Ten eerste drink ik te veel. Dat heeft te maken met mijn agenda. Die staat vol met borrels, etentjes, voetbal (probeert u maar eens 90 minuten NAC Breda nuchter te doorstaan), verjaardagen, enzovoorts.

Als ik alleen ben, drink ik niets. Maar meestal komt er iemand langs, en dan ben je zo weer vijf flesjes bier verder. Mijn probleem is niet mijn zucht naar alcohol. Mijn probleem is mijn rijke sociaal leven.

Als tweede vind ik Dry January een irritante campagne. Je kunt je inschrijven op een website (ikpas.nl) en daar een app downloaden met een agenda en een coach. Je kunt ook andere mensen via sociale media lastigvallen met je nuchtere prestaties. Zie mij eens niet drinken.

Alcoholschaamte.

Sommige mensen drinken in december juist extra veel. Ze streven naar een lever die zo verzadigd is, dat ze een droge januari moeiteloos doorkomen. Voor die mensen zou er, vind ik, een Wet December moeten zijn. Compleet met een website en een app. Een app geïnspireerd op Strava, de sport-app.

Met Strava kun je je prestaties vergelijken met anderen. Je kunt bijvoorbeeld zien wie het snelste was op een bepaald parkoers. Dat lijkt me ook mooi voor de Wet December-App. Dat je kunt bijhouden hoeveel je drinkt. En als je een kroeg binnenkomt, zie je meteen wie daar het meest gedronken heeft. Ter motivatie.

Ik heb ook al een naam voor de website: Ikzuip.nl.

De URL is nog vrij.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken' .

Reacties 1 - 6 (6)
Bedankt voor uw bericht.
Remi
20
January
2020
Mag ik de merchandising doen? Om te beginnen denk ik aan een Wet Tshirt. Dan kan Erik Vissers samen met nog wat metoo-aanhangers het protestvak wat dichter bevolken. Zelf opteer ik liever voor februari trouwens. Lekker kort.
Rob
20
January
2020
Van alcohol droog je uit....dus mijn januari is behoorlijk droog kan ik je vertellen...vooral s'morgens.
Leon van Bokhorst
18
January
2020
Sterkte Rens.
Erik Vissers
17
January
2020
Helaas is deze columnist erg negatief over van alles. Ik heb al diverse mensen gesproken die wel iets hebben aan Dry Januari. Als je ziet wat alcohol voor een problemen kan opleveren dan zou je blij moeten zijn met iedere mens die met welke campagne dan ook dit opgelost krijgt. Ook als het voor jezelf geen probleem is dan zou het wel wat socialer zijn om ook om je heen te kijken. Wat mij betreft komen er het hele jaar dit soort stomme campagnes.
Freddy
17
January
2020
Ik vind hem juist verfrissend nuchter/kritisch. Ik heb niets tegen mensen die een goed voornemen hebben, maar wel tegen al die flauwekul er omheen. Al die thema maanden zijn wat mij betreft mooie woorden voor in Bullshit Bingo, maar verder vind ik het behoorlijk nutteloos.

Ik heb een tijdje geleden een onderzoek gezien over hoeveel mensen *blijvend* stoppen met roken na Stoptober. Het exacte getal is me ontschoten, maar het waren er niet heel veel... Als we dat gemeenschapsgeld nu eens besteden aan het veranderen van wetgeving, zodat sigarettenfabrikanten niet meer schaamteloos hun producten zo verslavend mogelijk kunnen maken dan winnen we veel meer.
Hans
17
January
2020
Sinds ik het Omdenken omarmd heb is 'Dry January' met een grote hoeveelheid aan Dry Gin, Dry Martini, Dry Cider and Dry White Wine een puike maand.
Bram
17
January
2020
goed idee Rens! Untappd al eens geprobeerd? https://untappd.com/