Eindhoven,
14
januari
2022
|
10:05
Europe/Amsterdam

Dry january? Niet voor deze studenten

Nieuw jaar, nieuwe voornemens, nieuwe poging tot het creëren van een gezondere levensstijl. Dat is wat veel mensen denken als ze beginnen aan Dry January, de maand waarin alcohol even niet bestaat. Leeft het bij studenten?

Tijdens Dry January worden deelnemers uitgedaagd om alle 31 dagen van de maand januari geen alcohol te drinken. Fontys doet actief mee aan de campagne, die ook wel IkPas wordt genoemd, en telt ieder jaar weer tientallen deelnemers. 

Maar uit een rondvraag op Fontys Hogeschool van de Kunsten blijkt dat er maar weinig studenten zijn die Dry January kennen. Laat staan meedoen. Erwin, vierdejaars student van de opleiding Docent Muziek, heeft die poging in het verleden wel een keer gedaan. 

“Ik heb het ooit geprobeerd. Of ik het toen heb afgemaakt, weet ik eigenlijk niet meer”, vertelt Erwin. “Ik deed mee om mezelf uit te dagen. In hoeverre kan ik zonder alcohol? Wil ik überhaupt zonder alcohol? En distantieer ik me van anderen die op dat moment wel drinken?” [tekst gaat onder foto's verder]

Erwin herinnert zich nog dat hij tijdens zijn deelname veel twijfels had. Vooral bij feestjes. “Want die zijn er in januari normaal gesproken veel. Ik weet niet of ik nog een keer mee zou doen. Dat ligt aan mijn fysieke gesteldheid. Of ik het nodig heb, of vind dat ik het nodig heb. Zo niet, dan zeker niet. Dit jaar pas ik (vooralsnog), misschien dat ik de laatste dag nog inhaak”, zegt hij met een knipoog. 

Geen ervaring 
Zijn klasgenoot Lianne heeft minder ervaring met Dry January. “Ik vind het een prima initiatief, maar heb zelf nog nooit meegedaan. Heb ook niet de intentie om dat te doen.” 

Hetzelfde geldt voor Simon, die in zijn eerste jaar van de Master of Music zit. “Ik denk dat het een goed voornemen is voor mensen die willen minderen met alcoholgebruik. Ikzelf matig daar al heel erg in, dus heb nog nooit de behoefte gehad om Dry January uit te proberen.” 

Genormaliseerd 
Door naar Lola. Zij is zeventien jaar oud, drinkt nog geen alcohol en doet daarom niet mee aan Dry January. Sterker nog, ze heeft nog nooit van de campagne gehoord. “Het klinkt als een goed voornemen”, zegt ze na een uitleg. “Drank is heel erg genormaliseerd. Je kunt het overal kopen, maar het is eigenlijk heel slecht voor je.” 

Twee andere studenten die een leek zijn op dit gebied, zijn Caro en Levi. “Ik geef mezelf niet de opdracht om een maand niet te drinken, maar als het zou moeten, zou dat helemaal geen probleem zijn”, geeft Caro toe. 

Levi is na een praatje met Bron wél overgehaald en begint vandaag aan zijn Dry January. Tot het einde van deze maand geen alcohol dus. “Ik heb het heel druk met school en drink om die reden al niet veel. Bovendien ben ik pas in februari jarig, dus het moet vol te houden zijn.” [Karen Luiken] 
 

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Marianne Sommers
14
January
2022
Daarvoor bestaat nu juist de Vasten! Dry January past echt niet in ons logische levensritme. We hebben de Kerst, daarna Oud-op Nieuw en in het voorjaar Carnaval (het feest van het vlees) waarin we feest kunnen vieren. Daarna vindt de Vasten aan gedurende 40 dagen als voorbereiding op de Lente, bevrijding, verrijzenis. Dat is een logisch ritme.!
Iedereen kent inmiddels de Ramadan en we respecteren die over het algemeen. Waarom niet de Vastentijd?