Eindhoven,
10
maart
2020
|
09:27
Europe/Amsterdam

Droom groot

Onlangs was ik te gast in Tilburg bij onze Hogeschool voor de Kunsten om er een medewerkersdag liefdevol te ontregelen als mijn alter ego De Liefdesdokter. Het bracht me terug naar mijn eerste kennismaking met de kunstacademie, in 1986, toen ik als 17-jarige de open dag van de opleiding Drama bezocht. Ruim voor Fontys en haar ‘Denk Groter’.

Dat ik op korte termijn zou uitvliegen om gave avonturen te beleven stond vast; weg uit het dorp waar ik niet wilde zijn, de wijde wereld in. Waarheen was voor mij nog één groot vraagteken.

Ik droomde groot. Hoopvol stuurde ik een brief aan Karl Lagerfeld en vroeg hem in mijn beste Frans of ik een paar weken stage mocht komen lopen op de mode-ontwerpafdeling van Chanel. Een antwoord kreeg ik nooit. ‘Pas gentil!’.

Iets met toneel leek me ook wel wat. Toen ik klein was voerde ik met buurkinderen zelfbedachte voorstellingen op in onze garage. Op vakantie trommelden we de halve camping op om te komen kijken naar onze Kinderen-voor-kinderen-playbackshow. En ondanks mijn onzekerheid had ik genoten van mijn rol in Midzomernachtsdroom op de middelbare.

Dus toog ik samen met mijn moeder – die er het hare van vond - naar de Kanaalstraat in Eindhoven. Qua studieloopbaanoriëntatie was deze dag zeer geslaagd. De confrontatie met de drama-realiteit van de toneelacademie (‘Doe een steen na’) veroorzaakte kortsluiting in mijn hoofd terwijl de moed me in de schoenen zakte. Exit academie.

Ik hoor je denken: 'Ingetje, hoe naïef. Dat dromen heeft je alleen maar teleurstellingen gebracht'. Maar ik wil hier een warm pleidooi houden voor ieder moedig hart dat durft te dromen van een toekomst die mooier en avontuurlijker is dan je werkelijkheid.

Want hoewel Karl mijn brief nooit beantwoordde, belandde ik op mijn 22ste alsnog in Parijs. En hoewel ik geen steen kan nadoen, werd ik 33 jaar later alsnog liefdevol verwelkomd in het hart van de Kunsten.

Inge van de Vorst is oprichter van De Liefdesdokter en docent bij Fontys Hogeschool HRM en Psychologie en coachende vaardigheden voor docenten Fontysbreed.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.