Eindhoven,
07
juni
2019
|
09:28
Europe/Amsterdam

Doorwerken tot 72e ook voor studenten 'geen fijne gedachte'

Het nieuwe pensioenstelsel, waarvan de richtlijnen dinsdag bekend werden, kan flinke impact hebben op studenten. Omdat ze met het nieuwe stelsel niet meer hoeven te betalen voor de ouderen van nu, zou de jonge generatie er financieel op vooruit moeten gaan. Maar er zijn ook nadelen. Zo is er geen maximum pensioenleeftijd afgesproken, wat in theorie kan betekenen dat studenten straks tot hun 72e moeten doorwerken.

Het pensioenakkoord lijkt de studenten op Fontys-locatie De Witte Dame in Eindhoven overigens maar weinig te interesseren. “Ik houd me er niet mee bezig”, zegt Anouk (23), derdejaarsstudent Human Resource Management. “Het duurt nog zo lang, dat zie ik dan wel weer.”Shanon en Liselot

Doorwerken tot hun 72e vindt geen van de studenten daarentegen een fijne gedachte. “Dan moet ik na mijn afstuderen straks nog 50 jaar werken”, reageert studiegenoot Liselot (19) geschrokken.

“Tegen de tijd dat je dan klaar bent, kun je amper nog genieten van je pensioen”. Ook HRM-student Shanon (23) vindt doorwerken tot haar 72e wel erg lang: “vooral als je fysiek zwaar werk doet, is dat niet te doen. Ze mogen dan wel wat meer gaan inzetten op duurzame inzetbaarheid."

Docenten
Niet alleen studenten weet het onderwerp weinig te boeien, ook in de docentenkamers van de Witte Dame is dat geluid te horen. “Ik denk dat pensioenen tegen de tijd dat ik stop met werken, toch niet meer bestaan”, zegt een docent lachend.

Docent Toegepaste Psychologie Irma Goldsmid (62) volgt het nieuws wel op voet, omdat haar pensioendatum al meer in zicht komt. Voor haar betekent het nieuwe akkoord dat ze 8 maanden korter door hoeft te werken, van 67 jaar en 4 maanden naar 66 jaar en 8 maanden. “Maar toen ik begon met werken, was de verwachting dat ik tussen mijn 55e en 60e met pensioen kon.”

Goldsmid heeft plezier in haar werk en houdt het tot nu toe goed vol, maar ze voelt wel sympathie voor de pensioendemonstraties van de afgelopen tijd.

“In het Irma Goldsmidhoger onderwijs hebben we het nog vrij goed voor elkaar als oudere medewerkers. Maar voor wie fysiek zwaar werk doet, met onregelmatige werktijden, is het moeilijk om dat zo lang te blijven volhouden. Hetzelfde geldt voor andere onderwijssectoren: in het middelbaar onderwijs, waar je veel lessen geeft aan grote klassen, lijkt het me een stuk zwaarder.”

Eigen reserve
Ook docent Rob Verberk (51) van Human Resource Management houdt de pensioenontwikkelingen goed in de gaten, maar meer uit interesse dan dat hij er zelf van wakker ligt: “Persoonlijk maak ik me niet zoveel zorgen over mijn oudedagsvoorziening in financiële zin. Ik zorg wel voor een eigen reserve, naast de basisvoorzieningen.”

Verberk snapt dat er geprotesteerd werd: “Ouderen vinden het onrechtvaardig omdat ze zien dat beloftes niet waargemaakt werden, dat is begrijpelijk. Aan de andere kant is dat wel de generatie met de meeste economische vooruitgang, die het relatief heel goed heeft.”

Toegepaste Psychologie-student Nina herkent dat: “Voor de ouderen die nu boos zijn omdat ze langer door moeten, valt het relatief nog mee. Zij moeten misschien een jaartje extra werken. Maar kijk eens naar de generaties die nog moet beginnen met werken. Voor ons ligt de pensioenleeftijd straks nog stukken hoger. Daarnaast hebben we ook nog een hoge studieschuld en komen we moeilijker aan een baan.”

Grijze strijd
Verberk betreurt dat er zo weinig jongeren aanschuiven bij het pensioendebat. “Op het journaal zie je wie er bij die pensioenonderhandelingen aanschuiven en dat zijn mensen die allemaal nog ouder zijn dan ik.”

“Het lijkt erop dat er nu vooral een strijd gevoerd wordt voor de mensen die nu tegen pensioenleeftijd aanzitten en dat we helemaal vergeten dat het voor jongeren veel rigoureuzere aanpassingen zijn. Eigenlijk is het belachelijk dat het vooral grijze mensen zijn die over dit systeem beslissen.”

Toch zijn de studenten zelf ook weinig initiatiefrijk. Renate (19) zit in haar eerste jaar van Toegepaste Psychologie. Ook zij houdt zich niet met haar pensioen bezig. “Het is echt nog te ver weg, ik ben er nog echt niet mee bezig. Misschien haal ik mijn pensioenleeftijd niet eens. En we hebben als studenten al genoeg andere issues om ons zorgen over te maken.” [Eva Witte]

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Nicole
17
August
2021
This was a great article. I would be writing this to you in French but my keyboard is giving me grief. I am in comfortable retirement today and really feel for the generation to come after mine. Not only will many of them need to retrain for another career, they will have to do it on less money because the taxes just to enable people to live will eat up a lot of their salaries, their employers will no longer try to help them have a decent retirement and lastly the Government will either go bankrupt or cease to exist when the public wakes up to what is really our reality.