Eveline van Zeeland,
12
december
2019
|
10:55
Europe/Amsterdam

Doordecentraliseren

Een aantal jaar geleden kwam de echtgenoot thuis met een fascinerend woord: ‘doordecentralisatie’. De echtgenoot is asbestadviseur en visiteert menig vastgoedobject. Doordecentralisatie is een term in het onderwijsvastgoed en duidt op het doorschuiven van de verantwoordelijkheid voor vastgoedbeheer van de gemeente naar de schoolbesturen.

Als je erover gaat nadenken is het een bijzonder woord, zeker naast de klassieker ‘decentraliseren’. De echtgenoot en ik hebben ons meermaals afgevraagd waar het klemtoonverschil ligt tussen decentraliseren en doordecentraliseren. Waar decentraliseren meer een inrichtingsvraagstuk lijkt te betreffen rondom beslisbevoegdheid, lijkt doordecentraliseren een doorschuifvraagstuk te zijn rondom verantwoordelijkheid, is onze voorzichtige inschatting.

Decentraliseren is natuurlijk een van de kernprincipes van Fontys. Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat, in de 8 jaar dat ik nu voor Fontys werk, een langzame verschuiving lijkt plaats te vinden van decentraliseren naar doordecentraliseren. Het is mijn impressie dat de beslisbevoegdheid met een slakkengangetje omhoog verschuift, terwijl de verantwoordelijkheid juist naar beneden doorschuift, hetgeen onder andere blijkt uit de Fontys-hypeterm ‘eigenaarschap’.

Ik heb het geenszins onderzocht, dus geen enkel idee of die suggestie klopt. Maar dat is nu het mooie aan die reactiemogelijkheid onder deze column: we kunnen deze voorzichtige hypothese gezamenlijk toetsen! Als de wet van de grote aantallen ons goedgezind is (met andere woorden, wanneer u massaal uw reactie achterlaat) kunnen we gezamenlijk bekijken of de hypothese, dat de beslisbevoegdheid omhoog kruipt (minder decentralisatie), terwijl de verantwoordelijkheid juist naar beneden doorschuift (meer doordecentralisatie), geaccepteerd of juist verworpen kan worden.

Geinig, zo’n column-onderzoek! In alle eerlijkheid, ik hoop dat ik het mis heb en we vol overtuiging de hypothese kunnen verwerpen. I love to be wrong.

Eveline van Zeeland neemt graag Fontys-gedrag onder de loep. Daarnaast is zij Associate Lector Smart Marketing & Strategie bij FHMM en auteur van Basisboek Neuromarketing.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.