Tilburg,
28
mei
2019
|
16:51
Europe/Amsterdam

Doodse stilte door de staking

Meer dan de helft van de studenten blijft weg

Je kunt een speld horen vallen op Campus Stappegoor in Tilburg vandaag. Veel collegebanken zijn leeg, in de aula is het stil en in de normaal zo lange rijen voor de kantine staat nu niemand. Treinen en bussen rijden niet als gevolg van een staking. Waardoor meer dan de helft van de studenten niet op de campus kan komen. Ook in Eindhoven en Venlo is het te merken. 

Het valt meteen bij de ingang van campus Stappegoor al op; waar het normaal geel ziet van de OV-fietsen, is het nu vrij kleurloos. En in plaats van 40 scooters, staan er nu maar 10.  

Studenten uit andere steden en omliggende dorpen konden niet naar Tilburg komen. Een aantal studenten is met de auto gekomen, zoals Mariëlle uit Oosterhout, die haar klasgenoot uit Rijen ophaalde. “Ik moest de auto van mijn ouders wel lenen, anders kon ik nooit op de campus komen. Maar niet iedereen is in die positie. De helft van mijn klasgenoten heeft niet eens een rijbewijs. Die zitten dus verplicht thuis.” 

Uitgestorven
Levent, facilitair medewerker bij Fontys, loopt dagelijks meerdere rondjes door alle Stappegoor-gebouwen. “Bij de pabo is het compleet uitgestorven. Ik zie er zelfs geen docenten. Maar over de hele campus is het rustig. Normaal zie je overal groepjes leerlingen kletsen, zitten of eten. Nu zie je niemand. Ik denk dat meer dan de helft van de leerlingen is thuisgebleven. En dan hadden we het eigenlijk nog erger verwacht.” 

Bij de pabo lijkt het inderdaad wel vakantieperiode. Bij de balie zit niemand, bij de administratie ook niet, in het docentenhok zijn geen docenten en ook de medewerkers lijken een vrije dag te hebben genomen. Hier had een steppenroller niet misstaan. 

Poolen zonder auto
In het Struyckengebouw is het ook doodstil. Studente International Marketing&Management Vera kon wél naar school komen. Zij woont in Tilburg. “Normaal zit deze aula vol en zijn er altijd wel mensen aan het biljarten of poolen. Nu is er gewoon niemand. Ja, behalve twee medewerkers van Fontys dan."

"Ik denk ook wel dat er studenten zijn die wél uit Tilburg komen en niet naar school zijn gegaan. Met als excuus: ik kon niet komen. Docenten weten toch niet waar iedereen vandaan komt. Dus je kunt een vrije dag nemen zonder dat dat enorme gevolgen heeft.” 

Vera moet aan een project werken, maar alleen haar medestudent Rutger, uit Tilburg, kon komen. “Onze groepsgenoten wonen in Boxtel en Den Bosch. Voor hen was het bijna onmogelijk om hier te komen”, vertelt Rutger. “Maar ergens wel fijn deze rust. Hoeven we tenminste niet in de rij te staan voor koffie!” 

Hun docent International Finance, Guus Weegberg, hoopt de helft van zijn studenten vandaag te zien. “Maar ik denk dat zelfs dat te hoog ingezet is.” 

Halfvolle fietsenrekken
Ook op de campus Rachelsmolen in Eindhoven is het aanmerkelijk stiller dan op een doorsnee dinsdag. "Ik heb nog niet de helft van de studenten binnen zien komen van wat hier normaal door de deur komt. Maar ja, je ziet ook geen enkele bus hier voor de deur stoppen", zegt de portier van gebouw R3/4. 

Ook elders op de campus is het rustig. De fietsenstallingen zijn leger dan normaal. Wat dan weer wel vreemd is - zó veel OV-fietsen staan er nu doorgaans ook weer niet in. De parkeergarage is wel redelijk vol, maar dat viel te verwachten. Alleen in R5 is het 's middags een drukte van belang. Het B2B- event ASQ Fontys heeft geen last van de OV-staking.  Ondernemers zijn immers geen studenten en hebben dus allemaal een auto. 

Op een andere Fontys-campus in Eindhoven, die van het TF-gebouw aan de Theodor Fliednerstraat, lopen aanzienlijk meer studenten rond. Toch is ook hier het effect wel merkbaar. Bij sommige colleges is minder dan de helft op komen dagen. Bij weer andere colleges gaat het slechts om een handvol afmeldingen. 

Venlo
De campus waar het effect het kleinst lijkt te zijn, is die in Venlo. Ook daar wat minder studenten dan normaal, maar dat is toch nauwelijks merkbaar. "De Fontys-studenten in Venlo komen traditioneel ook nauwelijks met het openbaar vervoer. Die pakken de fiets en komen met de auto. En dat merk je op een dag als vandaag", zegt Hans Aarts, directeur Hogeschool Techniek en Logistiek.  [Jacky Eickes en Jan Ligthart]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.