Eindhoven,
06
juli
2018
|
09:00
Europe/Amsterdam

Don't mention the VAR!

Trouwen was mooi. Kinderen krijgen was mooi. Maar Nederland–Brazilië, 2010, was veruit de mooiste dag van mijn leven. Vijfendertig graden, de ontgoocheling, toen – ineens - de ommekeer, een hallucinerende tweede helft, spontaan gezang, intens geluk. Magisch.

U begrijpt, als Oranjefan kijk ik dit jaar alleen naar het WK omdat het moet. Als technofilosoof.

Mijn conclusies tot nu toe:

1. Doellijntechnologie. Top. Betrouwbaar. Mooie animaties;

2. Buitenspeltechnologie. Super. Mooi raster, geen discussie meer;

3. Een review door de VAR (Video Assistant Referees). Armzalig. Een soort van herhaling. Technologie die we voor het eerst zagen in de jaren ’80 met de introductie van de Betamax Videorecorder. Vaak gaat de discussie daarna – terecht - gewoon door. En het duurt lang!

Dat kan beter.

Als wij, hier in Eindhoven, nu eens kunstmatige intelligentie bouwen die feilloos kan bepalen of een penalty gegeven moet worden of niet. Simpel! Een paar innovatieve bedrijven. Een beetje open source van Google en IBM. Een stel slimme studenten. We bouwen het algoritme, voeren de computer met 10.000-en voorbeelden en dan leert ie vanzelf.

Dat is pas vooruitgang. Ons systeem is snel (want wat duurt die VAR lang, Cola heeft al geïnformeerd of ze de VAR-break mogen sponsoren) én het is eerlijk. Want daar gaat het om: eerlijkheid!

Dus als wij het systeem toch bouwen, is het wel zo eerlijk om het zo te tweaken dat iets sneller een penalty gegeven wordt aan Oranje. Na drie verloren finales hebben we daar wel recht op. Als soort van Oeuvreprijs.

Toch?

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken'.