Karin Buers,
10
september
2020
|
11:44
Europe/Amsterdam

Dominant

Sinds mijn studententijd en het woord feedback in mijn leven is gekomen, wordt mij meestal door dominante types verweten dat ik dominant ben. Ik kan me daar zo kwaad over maken want ik vind dat ik dat níet ben. Dominant is dat je door macht gedreven bewust de stemming beïnvloedt en dat doe ik niet. Ik kan het wel maar dat doe ik niet.

Ik ben wel uitgesproken ja, ik heb een mening, ben principieel, enthousiast en ik weet altijd wat ik lust maar dat vind ik niet dominant. Ik was laatst in een gezelschap, het was etenstijd en toen werd er gevraagd ‘Wat zullen we eten?’ Ik zei, ‘Sushi’, daar had ik de hele dag al zin in maar toen zei iemand ‘Als dat koude kleffe rijst is dat je in ketjap moet soppen dan hoef ik dat niet?’

Oké geen sushi dus, ‘Friet’ zei ik, daar mag je me ’s middags wakker voor maken, zo lekker vind ik dat. Maar toen zei iemand ‘Dat heb ik van de week al op.’ Oké, fair. Toen zei ik Chinees, zegt zo’n slappe vent ‘Heb ik geen zin in.’ Hoe kun je als vent in chinees geen zin hebben, dacht ik bij mijn eigen.

Zo ging dat nog effe door en toen werd er uiteindelijk besloten om dan toch maar mijn eerste idee, sushi, te halen. Zegt dat hert met die uitgroei, ik noem geen naam, tegen de mensen om haar heen ‘Waarom moeten we altijd eten wat Karin wil?’

Later bij het tafeldekken, liep ze langs me af en zei ‘Jij bent zó dominant.’ Ik stopte en draaide naar haar toe en zei, ‘Nee, ik weet gewoon wat ik lust Paulien. Ik zal je de nuance even uitleggen. Kijk, jij denkt dat je assertief bent maar je bent eigenlijk onbeschoft. Zo zeg je ook steeds dat je dyslexie hebt, wij thuis noemen dat dat je slecht in taal bent en jouw zoontje heeft volgens de mensen die bij mij aan tafel zitten geen adhd maar moet gewoon leren luisteren. Capiche?’ Ik pakte de ketjap en liep terug naar de tafel.

Ik denk dat ik hangry was op dat moment maar niet dominant.

Karin Bruers is cabaretière. Daarnaast is zij als sociaal onderneemster tot ver over de grenzen bekend om haar social sofa's, waarmee zij de sociale samenhang in buurten wil verstevigen.

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Hans Schouten
14
September
2020
Karin,rap van tong, goed in taal, ook in het Brabants, recht voor z'n raap, 'n "strant madamme".
Lidy van den Broek
14
September
2020
Ik dacht ook van alles "bij mijn eigen ", o.a. over het slecht zijn in taal :-)

Leuk stukje !!
Hans Smaal
13
September
2020
Hahaha. Was daarna de 'sociale samenhang in de buurt' verstevigd of zat de sofa onder de kleffe rijst en sojasaus?
Marja Legius
11
September
2020
Zo herkenbaar, ik ga het bewaren. En als je boven de 60 komt gaan ze vragen: Hoe lang moet je nog!