Eindhoven,
17
juni
2019
|
10:21
Europe/Amsterdam

Doe mij een fout algoritme

Ik las met veel genoegen de recente column van medecolumnist Rens van de Vorst en dacht daar lang over na. Ik kwam tot de conclusie dat ik best wel een algoritme wil zijn. Maar dan een foute.

Dat ik alle gegevens die ik over jou verzamel omzet in informatie die jou verrast, op het verkeerde been zet, je laat nadenken, je opschrikt, angst inboezemt, anders laat eten of naar korfbal laat kijken.

Dat je Netflix, Facebook, Instagram en Snapchat laat verwijderen. Dat je in de trein laat praten met iemand die tegenover of naast je zit gewoon omdat het kan. Dat je brieven laat schrijven met een pen. Naar een vriend.

Ik zou best wel een algoritme willen zijn dat je naar een manager of directeur laat stappen en laat zeggen dattie eigenlijk helemaal niet nodig is. Dat je tijdens een vergadering laat zeggen hoe saai het wel niet is. Een algoritme dat vervolgens met een alternatief komt.
Ik zou een algoritme willen zijn dat je laat voelen hoe leuk het is om charismatisch te zijn, ook al mislukt dat de eerste paar keer.

Ik zou echt geen algoritme willen zijn dat dagelijks hetzelfde doet. Saai. Dan zou ik toch eens een keer gaan checken bij dat foute algoritme, want dat lacht zich de hele dag helemaal de blubber.

Is er iemand die foute algoritmes verkoopt of verhuurt? Of is er een app? Die wil ik. En met fout bedoel ik goed fout.

Luc de Graaf speelt in het theater, schrijft verhalen en maakt korte filmpjes.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Ron Mélotte
17
June
2019
Niet alleen algoritmes kunnen fout zijn (voorbeelden: Microsoft’s chatbot Tay, Ms. Buolamwini face recognition, self-driving car van Uber die mens doodreed in Arizona).
Ook als je algoritme goed is kan je output fout zijn, vanwege foute data (garbage in -> garbage out). Staat op mijn lijstje nog te lezen: "Weapons of Math Destruction: How Big Data Increases Inequality and Threatens Democracy, Cathy O'Neil."
Frans
25
June
2019
Leuk artikel - en inderdaad een goed boek!