Eindhoven,
21
maart
2018
|
17:06
Europe/Amsterdam

Doe maar gewoon normaal

Ja ja, het was vandaag eindelijk zo ver. De dag was aangebroken dat wij onze stem mogen laten horen, en wel voor de gemeenteraadsverkiezingen. De bekende stembiljetten lagen al enige tijd klaar om met het rode potlood ingevuld te worden.

De leden van VVD, PvdA, D66, CDA, en ga zo maar door, ze probeerden de afgelopen tijd allemaal straten te veroveren met hun ‘oh zo hippe campagnes’. Want daar draait het natuurlijk om, laten we eerlijk zijn. De campagnes van de mensen die ons vertegenwoordigen in ons mooi democratisch stelstel worden steeds hipper. Althans, dat is de bedoeling, want de politici willen dat jongeren zich meer gaan interesseren voor politiek. En dat is goed. Ik bedoel: we mogen in onze handjes klappen dat we leven in een land waar iedereen vrij is om te stemmen wat hij of zij wil. 

Maar ik ben niet zo zeker van de manier wáárop jongeren worden benaderd om mee te denken over politieke kwesties. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kwam voorbij: van Escaperooms in Druten tot gratis pizza in Nijmegen. Jongeren zijn een hippe doelgroep en die moeten op een hippe manier benaderd worden, lijkt menig politicus te denken. Maar daar zit het pijnpunt. Hoe hipper de politicus probeert te zijn, hoe duffer het campagnebeeld eruit komt te zien, helaas.

Laat ik vooropstellen dat iedereen hartstikke zijn best doet. Maar het werkt gewoon niet. Jullie hoeven de volgende keer echt niet meer met escaperooms of gratis pizza aan te komen (oké, dat laatste is misschien nog niet eens zo’n heel slecht idee). Doe maar gewoon lekker normaal. Want ‘wij’ jongeren vinden dat jullie dan al gek genoeg doen.

Lisanne Hamers is vierdejaars studente aan Fontys Hogeschool Communicatie en heeft een eigen weblog.