Tycho brengt duivensport in beeld: 'Dat verdient het'
Nee, duivensport is niet bepaald populair onder studenten. En nee, er zijn niet veel jongeren die er ook maar iets over weten. Toch koos journalistiekstudent Tycho van Dorsselaer, voorheen zelf ook een leek op dit gebied, juist voor dit onderwerp bij het maken van een documentaire.
Vertel een verhaal met behulp van beeldmateriaal. Hoe je dat doet, met wie je dat doet en over welk onderwerp, is aan jou. Succes. Die vrije opdracht kreeg Tycho in de laatste periode van zijn minor Audiovisual Storytelling. Hij was er al snel over uit dat hij een documentaire wilde maken en dat hij het verenigingsleven daarin centraal wilde zetten. Maar welke vereniging kreeg de hoofdrol?
Dat werd de duivensport. “Mijn vader kwam op het idee”, vertelt Tycho. “Ik wist er niet veel van, zeg maar gerust niks, maar vond een fijne groep mensen die me wegwijs wilde maken in deze wereld. Dat waren voornamelijk mensen die zelf ook in de duivensport zitten. Oudere mensen, met vaak een grote passie en veel liefde voor hun dieren.”
Zorgen
Tycho ging met de fanatiekelingen in gesprek en ontdekte welke geheimen, maar vooral welke mooie kanten er in de duivensportwereld schuilgaan. “Vroeger hielden zo’n 100.000 mensen in Nederland zich bezig met duivensport, nu zijn dat er nog maar 13.000. De gemiddelde leeftijd van deze mensen is 66, en dat baart zorgen.”
Als dit zo door blijft gaan, sterft de duivensport over enkele decennia uit. Maar hoe komt dat toch? Waarom is deze bezigheid zo geliefd onder ouderen, maar zo ondergewaardeerd bij jongeren? Tycho: “Wat ik vaak hoor, is dat je bij duivensport veel aan huis gebonden bent. Dat maakt het vooral voor jongeren minder interessant. En ook vogels zijn bij studenten niet bepaald populair. Het is een aparte hobby die niet vaak voorkomt. "
Aandacht
Voorzitters van duivensportclubs doen hun best zoveel mogelijk jongeren aan te trekken. Maar dat is lastig, want hoe betrek je jongeren in een sport met ouderen? En waar halen ze de tijd vandaan? “Het houden van duiven is tijdrovend. Je moet de hokken schoonmaken, duiven verzorgen en de beestjes wegbrengen. Het is werk dat veel tijd in beslag neemt, tijd die studenten vaak niet hebben en gepensioneerden wel.”
Alles wat Tycho in de afgelopen tijd over duivensport geleerd heeft, deelt hij met anderen in zijn documentaire. Hij hoopt dat het onderwerp daarmee meer aandacht krijgt. “Want dat verdient het.” Maar betekent dit nu ook dat hij zich er verder in gaat verdiepen? Dat dan weer niet. “De mensen die ik voor de docu heb gesproken, zijn ontzettend lieve mensen. De passie die ze in deze sport stoppen, is bewonderingswaardig. Duivensport is een mooie sport, daar ben ik nu achter gekomen, maar het blijft een sport die ik niet zo snel zou uit oefenen.”