COLUMN, Rens van der Vorst,
08
april
2022
|
09:08
Europe/Amsterdam

Docent van niks

Een jaar of zes geleden besloot ik om mezelf technofilosoof te noemen. Ik claimde technofilosofie.com. Meteen begon iedereen mij ook als technofilosoof te beschouwen. Niemand stelde vragen, behalve of ik een presentatie kon geven, in een panel kon zitten of een boek kon schrijven.

Ja, hoor!

Filosoof is geen beschermde titel. Net als koning, professor, makelaar of mijn favoriet: des vaderlands. Dus, als u denkt: eigenlijk ben ik de kwaliteitscontroleur-des-vaderlands dan hoeft u alleen maar de URL te claimen en dan bent u het. Dan mag u keynotes verzorgen op kwaliteitscontrolecongressen. Van die bijeenkomsten die eindeloos geëvalueerd worden.

Sinds februari ben ik niet langer hoofd IT innovatie én technofilosoof maar docent én technofilosoof. Een gouden combinatie, weet ik nu al. 

Pas begeleidde ik bijvoorbeeld een groep studenten. Hoe is het, vroeg ik. We mogen niks programmeren, zeiden ze. De docent/technofilosoof in mij reageerde enthousiast. 

Ik stelde allerlei vragen. Wat is het niks? Hoe denk je aan niks? Hoe ziet niks eruit? Kun je het via kwantummechanica begrijpen? Is het de afwezigheid van ruimte en tijd? Of juist ruimte en tijd zonder iets erin? Kom je het dichtst in de buurt door naar Heel Holland Bakt te kijken? En, natuurlijk, hoe doe je dat: niks programmeren?

Wat een prachtige challenge, glunderde ik. Vergeet het niet op Github te zetten!

De studenten keken me aan. Ik wist wat ze dachten. Het vervulde me met trots. Ze vonden me een docent van niks.

Thuis checkte ik de URL.
Docentvanniks.nl. 
Die was nog vrij.

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Hans Smaal
12
April
2022
Ik kreeg ooit een fles jenever van het merk Niks. Er zat een simpel etiket op met teksten als: Niks smaakt naar niks. Vraag Sinterklaas om Niks. Niks voor hen die Niks willen. Heeft de visite zin in een borrel? Geef hen dan Niks! Etc." Ik heb de fles nog jarenlang bewaard, ook toen er niks meer inzat. En daarna aan iemand geschonken waarvan de achternaam zich laat raden.
Jeroen
08
April
2022
Niks is relatief. Niks vinden van iets kan toch iets zijn, of toch niks. Is het een berekende niks (iets - iets = niks)? Dat is dan ook weer iets, toch niet niks. Niks-zeggend is ook iets.
Ruben
08
April
2022
In Visual Basic kun je heel goed niks programmeren. Er is zelfs een sleutelterm voor in die taal: Nothing (https://docs.microsoft.com/en-us/dotnet/visual-basic/language-reference/nothing)