Eindhoven,
06
januari
2020
|
21:54
Europe/Amsterdam

Docent van het Jaar Niels (25) is 'het totaalpakket'

Hij is de jongste van het stel, maar wél de winnaar: de 25-jarige Niels Roelofs is verkozen tot Fontys Docent van het Jaar. De prijs werd tijdens de Nieuwjaarsontmoeting op campus Rachelsmolen uitgereikt aan de docent Minor Embrace TEC.

download
Niels Roelofs, Fontys Docent van het jaar 2020

Met een achtergrond in de bedrijfseconomie, maar een omscholing naar docent, heeft Niels al een bijzondere carrière achter de rug. Na een verkort traject op de Pabo staat hij inmiddels twee jaar voor de klas.

“Na drie jaar bedrijfseconomie wist ik: dit is het niet. Na een gesprek met een begeleider van die opleiding werd me meteen aangeraden het onderwijs in te gaan. Ik heb hem toen keihard uitgelachen. Ik ben er toch voor gegaan en dat was de juiste keuze. Die opleiding bleek echt een schot in de roos voor mij.”

Specialer
“Genomineerd worden vond ik eigenlijk nog specialer dan het winnen zelf. Het is een bevestiging dat wat ik doe werkt voor de studenten en dat ze mijn aanpak fijn vinden. Want zij hebben mij natuurlijk opgegeven en dat is heel bijzonder.”

Niels mag 1000 euro besteden aan ondersteuning op weg naar de landelijke verkiezing later dit jaar, en ten behoeve van het onderwijs. Waaraan hij dit precies gaat besteden weet hij nog niet.

Trots
De jury werd dit jaar gevormd door Cyriel Gielen, Thyme van den Beuken en Joost Schenk namens de studentenfractie CMR, voorzitter Arya Heshema van die CMR-fractie en Jessy Kouwenberg (dienst M&C). Zij waren unaniem. Zo vertelt Thyme: “Je mag echt trots zijn als je deze titel wint. En zeker Niels, op zo’n jonge leeftijd. Hoe hij in het leven staat: hij is het totaalpakket.”

Niels heeft de jury een filmpje aangeleverd van een proefje dat hij doet voor de groep. “Daaraan zie je al meteen wat voor docent hij is. En kijk wat hij al heeft bereikt in anderhalf jaar met zijn minor. De groep deelnemers aan die minor is verdubbeld van 50 naar 100 leerlingen.”

Alja Bosch van Fontys Hogeschool HRM en Psychologie en Sofie Jochems van Fontys Lerarenopleiding Tilburg grepen naast de prijzen.

Playstation gekocht
De winnaar van vorig jaar, Cyriel Gielen, heeft zijn 1000 euro inmiddels wel besteed. “Ik heb studenten gevraagd wat zij zouden willen en toen  onder andere een Playstation, VR-bril en E-sports aangeschaft. Ik ga over pedagogiek en sport en dit sloot daar perfect bij aan. Studenten vinden het leuk, hebben ontspanning en komen soms zelfs eerder naar school. Dus het is goed besteed geld.”

Naast die 1000 euro, zitten er volgens Cyriel meer voordelen aan het winnen van de verkiezing Docent van het Jaar. “Ik word écht gehoord nu. Ik mag zomaar aanschuiven bij belangrijke meetings, mijn mening wordt gevraagd en ik heb vorig jaar zelfs met mijn hoofd op de voorpagina van het Algemeen Dagblad gestaan. Dat maak je ook niet vaak mee.”

Totaalpakket
Fontys Docent van het Jaar kun je alleen worden wanneer je aangedragen wordt door studenten of collega’s. Instituten starten daartoe een campagne en dragen een docent aan. Het is een uitgelezen kans om docenten in het zonnetje te zetten en studenten positieve feedback te vragen.

De voorzitter van de studentenfractie in de centrale medezeggenschapsraad van Fontys, Arya Hashemi-Nasab stelt dat zijn fractie zich komend jaar actiever met de verkiezingen gaat bezighouden. "Drie genomineerden is inderdaad te weinig voor een grote onderwijsorganisatie als Fontys. Dus daar moeten we iets aan gaan doen." 

De winnende Fontys-docent wordt afgevaardigd naar de landelijke verkiezing van Interstedelijk Studenten Overleg, op 18 april. [Jacky Eickes]

download
De voorzitter van de studentenfractie Arya Hashemi-Nasab
Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.