Eindhoven,
22
januari
2018
|
17:38
Europe/Amsterdam

Docent Automotive terug van Dakar-avontuur

Stefan van den Biggelaar eerder thuis dan gehoopt

Fontys Automotive-docent Stefan van den Biggelaar nam dit jaar deel aan de Dakar Rally. Tot zijn grote teleurstelling eindigde het avontuur eerder dan verwacht. "Dat is zuur. Ik ging voor uitrijden. Technisch hadden we de boel goed op orde. Helaas gooide een dubieuze diskwalificatie roet in het eten."

De Dakar Rally ging vroeger van Parijs naar Dakar in Senegal, maar sinds 2009 wordt de race in Zuid-Amerika gehouden. Op 6 januari van dit jaar begonnen 525 deelnemers in Lima (Peru) aan de veertigste editie van wat doorgaat als de zwaarste rally ter wereld. Zij gingen de strijd aan verdeeld over 190 motoren/quads, 105 auto’s en 42 trucks. In totaal nemen deelnemers uit 54 verschillende landen deel. Ons land is elk jaar goed vertegenwoordigd in de race. Na Argentinië en Frankrijk komen de meeste deelnemers uit Nederland.

Willekeur
Eén van hen is Automotive-docent Stefan van den Biggelaar (foto). Hij ging mee als technische ondersteuning van team Leeuw Rallysport. Het team werd gediskwalificeerd vanwege technische onvolkomenheden. Van den Biggelaar: "Er was gedoe over onze weight points, een van de criteria waaraan vrachtwagens moeten voldoen. Volgens de jury ter plekke was onze truck in orde, maar later werden we alsnog teruggefloten door de wedstrijdorganisatie in Frankrijk.”

Het geharrewar is volgens Van den Biggelaar karakteristiek voor deze rally. “De wedstrijdleiding bestaat uit verschillende clubjes die los van elkaar besluiten nemen. De communicatie verloopt sowieso bijzonder stroef. Je weet haast nooit waar je aan toe bent.” De tamelijk ondoorgrondelijke bureaucratie rond de rally is eigenlijk een vorm van overmacht. “Doe je niks aan. Het is vaste prik dat tweederde van de deelnemers de finish niet haalt. Niet alleen door technische mankementen, maar dus ook door toedoen van de jury.”

Kater
Van den Biggelaar nam eerder deel aan grote, internationale rallys, maar niet aan Dakar. “De landschappen zijn prachtig en het publiek razend enthousiast. Ik heb veel handtekeningen uitgedeeld en moest op de foto met complete families. De omstandigheden zijn extreem: binnen het verloop van een dag rij je van 40 graden Celsius naar wegen vol sneeuw. Een geweldige ervaring.” Desondanks blijft de kater. “Onze truck was technisch gezien in staat om de finish te halen. Frustrerend dat daar dan een dubieus jury-oordeel tussen komt. It’s not a rally, it’s Dakar, hoor je vaak zeggen. Die uitspraak kan ik inmiddels wel beamen.”

De Spanjaard Carlos Sainz sr., vader van de Formule 1-coureur, heeft de Dakar Rally 2018 zaterdag bij de auto's gewonnen. Bij de trucks was dat de Rus Eduard Nikolaev. [Renée de Kruif en Frank van den Nieuwenhuijzen]