Eindhoven, Tilburg,
18
december
2019
|
14:17
Europe/Amsterdam

Dit zijn de genomineerden voor ‘Docent van het Jaar’

Wie krijgt dit jaar de eretitel ‘Docent van het Jaar’ bij Fontys? Vanuit de 27 hogescholen die Fontys telt werden drie docenten voorgedragen (tegenover negen vorig jaar). Op 6 januari wordt de winnaar tijdens de nieuwsjaarreceptie bekendgemaakt. Bron stelt de kanshebbers voor: de jonge Niels Roelofs, leergierige Alja Bosch en oude bekende Sofie Jochems.

Niels Roelofs“Aandacht voor de student, of het er nou één is of honderd zijn”
Niels Roelofs, minor Embrace TEC

We beginnen het voorstelrondje met de jongste van het drietal genomineerden: Niels Roelofs. Hij is pas 25 en werkt twee jaar als docent voor de minor Embrace TEC in Eindhoven. Collega’s en studenten vinden dat hij de prijs dik verdient.

Lachend en een beetje beschaamd met zijn hand voor zijn ogen, blikt hij terug op het moment dat hij dat hoorde: “Ik werd er een beetje ongemakkelijk van.”

Niels staat niet graag op de voorgrond. “Dit klinkt misschien als een cliché, maar ik vind dat het om de studenten moet gaan in het onderwijs en niet zozeer om de docenten.”

Als hem wordt gevraagd waar een goede docent aan moet voldoen, hoeft hij daar niet lang over na te denken: “Als goede docent heb je echt aandacht voor de student die voor je zit."

"Of het nou één is of dat het er honderd zijn, je moet aanvoelen waar die student op dat moment staat.” De juiste vragen stellen is volgens Niels een manier om daarachter te komen. Prikkelen en motiveren om erachter te komen waar een student naartoe wil dus.

Zelf heeft Niels een achtergrond in bedrijfseconomie. “Ik kwam pas heel laat erachter dat ik dat eigenlijk helemaal niks vond.” De drang om voor de klas te staan kwam later. Na een versnelde pabo-opleiding bloeide het docentschap in hem op: “Basisonderwijs was echt iets voor mij, maar ik kan hier in Eindhoven meer met innovatief onderwijs bezig zijn.”

Terugblikkend op de afgelopen twee jaar kan Niels stellen dat hij zich al behoorlijk heeft ontwikkeld als docent: “Toen ik hier voor het eerst voor de groep stond, maakte ik uit angst veel fouten. Zoals het gebruik van absentielijsten terwijl dat helemaal niet werkte. Nu kijk ik op sommige beslissingen terug met een gevoel van ‘wauw, wat heb je hierin een groei doorgemaakt’. Nu zie ik hoe mijn rol als docent is gegroeid en daar ben ik toch wel heel trots op.”

Alja Bosch“Ik was 35 toen ik die master ging doen”
Alja Bosch, HRM en Psychologie

Blij verrast en vereerd, dat was Alja’s reactie toen ze hoorde dat ze één van de drie genomineerde docenten was: “Ik zat als gewoonlijk om kwart over negen mijn e-mail te doen en toen werd ik opeens gebeld.”

Al twintig jaar vind je haar in het onderwijs, waarvan elf bij HRM & Psychologie in Eindhoven. Bijna net zo lang als de opleiding in de lichtstad bestaat. Toch liet carrière in het onderwijs lang op zich wachten. “Ik ben begonnen als fysiotherapeut in een revalidatiecentrum en tegelijkertijd was ik onderzoeker bewegingsanalyses.”

Na zeven jaar had ze het wel gezien en werd haar interesse voor het onderwijs langzaam gewekt. Maar Alja is niet van het stilzitten. Voordat ze de keuze maakte om als docent te werken, heeft ze ook de master communicatiewetenschappen behaald.

Doorgraven tot je je passie vindt. Deze mentaliteit wil ze haar studenten ook meegeven: “Ik was 35 toen ik die master ging doen. Ik zeg altijd tegen mijn studenten: je hebt straks je hbo-diploma, maar de wereld staat voor je open.”

“Breed geïnteresseerd”, zo omschrijft Alja zichzelf. “Ik ben misschien niet de specialist op een vakgebied, want mijn interesses liggen breed. En mocht ik mij interesseren in iets, dan weet ik altijd de mensen te vinden die mij kunnen scholen.”

Haar gedrevenheid en de wil om net iets verder te gaan, zijn eigenschappen die haar collega’s niet zijn ontgaan. “Wat ik van studenten en collega’s hoor is dat ze het waarderen dat ik buiten de lijntjes denk. Ik haal opdrachtgevers binnen en neem studenten mee naar het werkveld. Dat ontstaat vaak spontaan en ik merk dat dat de studenten extra motiveert.”

Sofie Jochems“Oh nee , niet wéér”
Sofie Jochems, Lerarenopleiding Frans

Ondertussen een bekende tussen de genomineerden: Sofie Jochems. Net als vorig jaar maakt ze weer kans op de prijs.

Of dit haar strijdlust opwekt? Bescheiden als ze is, antwoordt Sofie: “Ik dacht eigenlijk: ‘Oh nee hè, niet wéér,’ tegelijkertijd vond ik het een heel mooi compliment van mijn studenten en collega’s.”

Toen ze haar studenten vroeg waarom ze haar alweer hadden genomineerd, antwoordden ze: “We gaan net zo lang door totdat je het wordt.” Lachend voegt ze toe: “Ik zal wel iets goeds doen.”

Al vijf jaar werkt ze als docent Frans op de Fontys Lerarenopleiding in Tilburg. Franse geschiedenis, cultuur. Vol passie leert ze haar studenten nog elke dag over alles wat Frankrijk omvat.

Voor de tweede keer genomineerd worden is al een mijlpaal op zich maar waar ze vooral vol trots over vertelt is de nieuwe master Frans die ze anderhalf jaar geleden met haar collega’s heeft opgericht: “We zijn dit jaar van start gegaan en de master loopt heel goed. Vooral de studenten zijn heel enthousiast.”

Ook dit jaar gaat de docent van het jaar naar huis met een geldbedrag van 1000 euro. Wat Sofie met het geld zou doen? “Ik heb het er met mijn collega’s over gehad. Misschien zorgen we ervoor dat studenten die het niet breed hebben mee kunnen gaan op studiereis. Een ander idee is dat we met een aantal nieuwe collega’s samen iets gaan doen waar het onderwijs beter van wordt.”

Mocht ze de prijs dit jaar toch mee naar huis nemen dan heeft ze haar dankwoord al klaar: “Ik bedank dan in ieder geval al mijn studenten waarvoor ik iedere dag opsta. Natuurlijk ook al mijn collega’s die mij altijd bijstaan. Je bent misschien een sterke docent, maar dat kan alleen als er een sterk team van collega’s achter je staat.”

Weinig aanmeldingen
De genonineerden hebben minder concurrentie dan vorig jaar. Toen waren er negen in plaats van drie genomineerden. Het is niet bekend waarom het aantal aanmeldingen dit jaar zoveel minder is dan vorig jaar. Volgens de organisatie zijn alle 27 instituten op tijd op de hoogte gebracht van de wedstrijd.

De winaar van vorig jaar, Cyriel Gielen, maakt nu deel uit van de jury. Daarnaast: de studenten Arya Hashemi (voorzitter Studentenfractie CMR), Joost Schenk en Thyme van den Beuken. Van de dienst Marketing en Communicatie zit Jessy Kouwenberg in de jury.

De winnaar van dit jaar doet automatisch mee aan de landelijke verkiezing Docent van het Jaar. [Edita Saakian]

Bekijk ook de drie mini-interviewtjes met de docenten op het Instagram-account van Bron (zie story of uitgelicht).

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Jenny van den berg
19
December
2019
Ik mocht niet meer stemmen omdat ik niet meer op school zit. Maar wat zou ik het leuk vinden als Sofie het wordt. In ieder geval gefeliciteerd met de nominatie.