Tilburg,
11
mei
2020
|
20:45
Europe/Amsterdam

‘Dit stopt de ontwikkeling van de culturele sector’

Met ongeloof en verbijstering heeft algemeen directeur Karen Neervoort van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) kennisgenomen van de plannen die de nieuwe coalitie in Noord-Brabant heeft met de culturele sector. Ze noemt die ‘onvoorstelbaar’. Vanuit Fontys Academy for Creative Industries (ACI) klinkt eenzelfde geluid.

Vorige week presenteerden de partijen die de nieuwe coalitie vormen in Brabant – VVD, CDA, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant – hun Bestuursakkoord 2020-2023. Wat meteen opviel: er is geen gedeputeerde voor Cultuur meer. Dat valt voortaan onder ‘Vrije Tijd’.

Tegelijk wordt een flinke bezuiniging aangekondigd op sport, cultuur en de vrijetijdseconomie. Over de hoogte daarvan circuleren diverse verhalen – de Brabantse dagbladen houden het op jaarlijks zeven miljoen euro minder vanaf 2023. In het akkoord wordt aangekondigd dat door de provincie gesubsidieerde instellingen zich voor moeten bereiden op een ‘geleidelijke afbouw van onze subsidierelaties’.

Als een bom
FHK krijgt geen subsidie van de provincie, maar dat neemt niet weg dat de plannen bij directeur Neervoort zijn ‘ingeslagen als een bom’: “Ik vind het onvoorstelbaar dat iets wat zo essentieel is in een samenleving, voor de identiteit en ontwikkeling van jonge mensen, zo om zeep wordt geholpen. Met zo weinig diepgang, intelligentie en filosofische reflectie.”

Karen Neervoort. - Foto Rob ten BroekHet zal volgens haar zeker zo zijn dat de provincie moet bezuinigen. “Maar dit gaat verder dan wel of geen geld. Dit gaat over het ‘uit de agenda plaatsen’. Dat is alarmerend.”

En dat terwijl het volgens Neervoort juist zo fijn wás om te werken binnen kunst, cultuur en onderwijs in Brabant: “Heel erg internationaal gericht, op innovatie en ongelofelijk op samenwerking. Maar op deze manier zet je een streep door alle akkoorden die tussen de steden zijn afgesloten; door gemeentelijke, landelijke en internationale subsidies. Je stopt de ontwikkeling van een sector.”

Oud denken
Ook Berly Walraven geeft aan dat zij en haar collega’s bij Fontys ACI zich zorgen maken over de nieuwe koers die Brabant lijkt in te zetten. “Dit is oud denken”, zegt de onderwijsmanager van International Event, Music & Entertainment Studies, dat een richting in de commerciële economie kent en in de communicatie.

“Economie wordt op deze manier gezien als financieel-kapitalistisch denken. Waar wij juist voor opleiden is dat je het veel meer moet zien als een betekeniseconomie, waarbij je verder kijkt dan alleen naar geld”, legt Walraven uit. “Dat je waarde op verschillende manieren kunt toevoegen.”

Berly WalravenZe baalt ervan dat de creatieve industrie door de nieuwe Brabantse coalitie gezien wordt als een kwestie van vrije tijd. Terwijl bijvoorbeeld uit de Monitor Creatieve Industrie blijkt dat de culturele en creatieve sector 3,8 procent bijdraagt aan het bruto binnenlands product. “Het is een belangrijke aanjager van economische groei. Als je dat weghaalt, verwijder je een levensader van de economie.”

Studenten
Zowel zij als Neervoort heeft over de laatste ontwikkelingen door de coronacrisis nog niet met studenten kunnen spreken. Volgens Walraven leeft onder hen nu vooral het niet doorgaan van festivals en events, waarop een deel van hun studie zich focust.

“Maar als het straks ook financieel een stuk minder wordt …”, vraagt ze zich hardop af. “Terwijl we in Nederland, en Brabant in het bijzonder juist heel erg sterk zijn in festivals en events. Het zijn toch een soort mini-maatschappijtjes waar allerlei dingen kunnen worden uitgeprobeerd. Dáár vindt de creativiteit en innovatie plaats.”

Protest
FHK-directeur Neervoort heeft er al wel over gesproken met collega’s van andere culturele instellingen in Tilburg: “Ook die zijn verbijsterd. Maar er zijn acties op til. Zo is de Kunst van Brabant, de vereniging voor het grootste gedeelte van het culturele veld in Brabant, al bezig met het mobiliseren van de achterban.” [Tim Durlinger]

Reacties 1 - 13 (13)
Bedankt voor uw bericht.
Danny Jonker
14
May
2020
Waar was de kritiek op dit beleid toen de originele begroting werd vastgesteld door het vorige provinciebestuur? Het was al bekend dat na het besteden van de meeste zogenaamde Essent-gelden een afbouw van subsidie noodzakelijk zou moeten zijn.

Als het vorige provinciebestuur (bestaande uit VVD, CDA, GroenLinks, D66 en PvdA) bij de vaststelling van de begroting net zoveel commentaar had gekregen, dan was het nog eerlijk geweest. Nu komt dit over als goedkope kritiek.
Marijke Leenders
14
May
2020
Teken de petitie
https://www.petities.com/voor_behoud_van_de_brabantse_cultuur?s=71993519&utm_source=whatsapp
Yvonne Vonk
14
May
2020
Het is om te huilen! Dit mag gewoon niet!
Frank Hermans
13
May
2020
CDA en Lokaal Brabant hadden op papier een aardige cultuurparagraaf. Daarvan is NIETS in het akkoord gekomen.
Cultuur is onderdeel van de publieke ruimte en de publieke ruimte kost geld: zorg, (kunst)onderwijs, politie, brandweer, etc. Politici verwerven voor 100% inkomen uit publieke gelden.
Goed rentmeesterschap is, dat je doorgeeft wat je zelf kreeg.
Wie de volgende generatie niet gunt wat hij/zij zelf genoot, vind ik geen knip voor de neus waard.
Oefent de heer Van Pinxteren zijn taak uit in zijn vrije tijd?
pepijn Roelofs
13
May
2020
Zo erg en dom dit.
men moet eens nadenken over de consequenties hiervan én nadenken over de noodzaak van kunst en cultuur.
Op deze manier stopt de ontwikkeling én vooruitgang van grote groepen. dit kan en mag niet.
Juist nu Brabant zichzelf zowel Nationaal en Internationaal op de kaart heeft gezet.
Schandaling om dit zo te besluiten......erg jammer en triest na al het werk en de opbrengsten die het heeft opgeleverd de afgelopen jaren.....

P. Roloefs
docent Dans, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Tilburg.
M.Heosen
13
May
2020
Handen af van onze cultuur en kunst.
Ankie Keultjes
13
May
2020
Het is onvoorstelbaar dat deze coalitie tot stand heeft kunnen komen en dat het CDA zich heeft kunnen verbinden met de opvattingen van FvD.
Hierdoor zal de positie van Brabant op cultuurgebied vreselijk worden ondermijnd en dat heeft grote gevolgen, o.a voor de aantrekkingskracht voor grote bedrijven, die het voor hun personeel aantrekkelijk willen maken om zich hier te vestigen. Zonder financiële ondersteuning door de Provincie zal alle vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt teniet worden gedaan en zullen orkesten, gezelschappen en evenementen teloor gaan of verhuizen naar provincies waar de cultuur wel hoog op de agenda staat.
Ruud
12
May
2020
Alle sectoren in de maatschappij draaien met financiele ondersteuning van de overheid. Infrastructuur, energie, gezondheidszorg, sport, etc. Allemaal heel normaal totdat het over cultuur gaat. Cultuur gaat over opvoeding, jeugdzorg, individuele expressie, vernieuwing, bewustwording, toekomstvisie. De beschaafdheid van een samenleving laat zich meten aan de waarde die men hecht aan cultuur en cultuureducatie...
Hans van Uden
12
May
2020
Cultuur blijft altijd in een vrije samenleving. Cultuur en subsidie of overheidssteun is een foute combinatie. Cultuur wordt gefinancierd door giften, donaties van burgers, door crowdfunding en door entreeprijzen. Cultuur moet zijn of haar eigen broek ophouden en niet afhankelijk zijn van de overheid of in dit geval provinciale staten. Ik geef elk jaar veel geld uit aan cultuur en probeer bovendien belangeloos, zonder daar geld voor te vragen ook nog wat bij te dragen aan de lokale cultuur. Geld en cultuur gaan niet samen, slecht huwelijk. Cultuur en vrijheid is een mooie combinatie.
Tobias
14
May
2020
Ten eerste is het creëren van beeld dat e cultuur zijn eigen broek moet ophouden terwijl ik wel aan alle kanten word uitgeknepen als ik over mijn creaties belasting moet betalen wat in de zakken verdwijnt van deze heren.
Ten tweede is cultuur afhankelijk van e overheid zie vergunningen (die zonder dat ze überhaupt verleend worden wel 250 euro kosten als ik 2 uur langer door wil gaan) Wat mij bij punt 3 brengt namelijk dat wij helemaal niet zo vrij zijn als u beweert Het is namelijk zo dat er zoveel regeltjes en verplichtingen binnen de sector zijn dat uw mening nergens op is gebaseerd behalve dan op een romantische beeld van vrijheid, de flierefluitende hippie op blote voeten liftend naar Parijs om de liefde te proeven Een achterhaald waanbeeld
Verder is het zo dat u geld dat u besteed aan een kunstwerk kunt aftrekken van e belasting en het is ook niet zo dat omdat u geen geld vraagt u belangeloos handelt. U kunt er een goed gevoel aan over houden een les uitleren of uw gezondheid trainen Die ervaringen zijn ook van belang voor u als mens en soms niet in geld uit te drukken zo kostbaar. U moet ook niet vergeten dat het bewaren van die cultuur voor latere generaties ook belangrijk is zodat zij dat ook kunnen ervaren want het is bewezen dat geschoolde kinderen een betere toekomst hebben maar als dat aan u zou liggen vind u dat u die vrijheid om zich te ontwikkelen omdat u geen behoefte heeft zorg te dragen voor het Nationale verleden
Ook is het zo dat je als amateur nauwelijks ruimte hebt om je ontwikkelen wat alleen maar erger word als cultuur afhankelijk is van alleen maar geld Door subsidie creëer je juist die vrijheid die u beschrijft als een mooie combinatie

Jack Gallagher
12
May
2020
A.U.B. niet Brabantse kunst en cultuur afspoelen zoals modder op de weg.
 
Op weg naar?..Wat nou precies? Jullie durven dat ook niet te zeggen.
 
Als je meer van kunstenaars en intellectuelen van wist, had je misschien al door aan welke pogingen en historisch tradities jullie bliksem tactieken bijdragen.
 
Kunst en cultuur reduceren tot nul over 3 jaar en tegelijk tijd uitspreken over Samen, Slagvaardig en Slim is niet eens tegenspraak, maar “newspeak” (om een begrip van een bekend kunstenaar te noemen).
 
Heel misschien zijn jullie onschuldig en naïef wanneer het over culturele destructie door één groep burgers met een ander wereldbeeld dat jullie nu ver boven alle andere belangen tillen.
 
Mens en maatschappijen leven niet van voedsel en de bijbehorende productiesketens alleen.
 
De eens zo prominente internationale allures van de Nederlandse cultuur, in stand gehouden en verheerlijkt door middel van kunst is niet iets om te veranderen in durfkapitaal.
 
Draai niet Freedom naar Free-Dumb als het “nieuwe normaal".
 
Een echte discussie hebben wij na al die jaren verdiend. We werken keihard en natuurlijk overleven wij  keer-op-keer dit deze politieke-casino-spelletjes.
 
Maar jullie nieuwe akkoord, nog een schaamteloos kaalslag is stiekem walglijk een zeer agressief.
Wij zijn, in deze casino kapitalistische wereld de grootste verspillers van het gemeenschappelijk vermogen absoluut niet waard.
 
Hou op met het slopen van alles dat bijzonder en dierbaar is voor mensen die met meer bezig zijn dan miljoenen euro’s te  verzamelen.

Met vriendelijk groet,
Jack Gallagher 
Choreograaf, Breda
Pieter Jonker
12
May
2020
"Met dit "onvoorstelbaar" noemen komen we er niet. Neem een voorbeeld aan de boeren. Bezet wegen, trap deuren in, schreeuw bedreigingen. Kortom kunstenaars verenigd u en trek ten strijde!
Mady Misset-Cohen
12
May
2020

Diep en diep treurig!
Doe er alles aan om dit leed te voorkomen!
Mady Misset-Cohen!
Yvonne Dolk
12
May
2020
Een pak van mijn hart deze onderbouwde reactie!!!