COLUMN Rens van der Vorst,
15
januari
2021
|
10:12
Europe/Amsterdam

Diplomisme

Een vriend werd afgewezen voor een baan als docent, omdat hij lang geleden niet het juiste niveau diploma had behaald. Dat mag in Nederland. Je mag laagopgeleiden ook structureel minder betalen. Zelfs als ze werk doen dat zinniger is dan dat van hoogopgeleiden.

Misschien omdat in Nederland 67 procent niet hoogopgeleid is, maar 94 procent van onze volksvertegenwoordigers wel. Bij van origine arbeiderspartijen is er vaak helemaal niemand meer laagopgeleid. Vreemd, want niets wijst erop dat hoogopgeleiden beter in staat zijn om het land te leiden.

Vind je het gek, die afkeer van elites?

Opleidingsniveau is vooral een kwestie van situatie, geluk en genen. Mijn hardwerkende dochter doet vmbo en de luie, ongeïnteresseerde figuur die zich mijn zoon noemt, zit op het vwo.

We weten dat allemaal, maar voelen we het ook?

Ik denk van niet. Anders zouden we e-Matching, dating-voor-hogeropgeleiden wel verbieden. Of het twintig jaar na dato op diploma selecteren. Of quota te hanteren voor aantallen hoogopgeleiden. Maar dat vinden we allemaal prima. Waarom? Vinden we ergens toch dat laagopgeleiden het aan zichzelf te wijten hebben?

Ze hadden toch ook beter hun best kunnen doen?

Maar als je dat doortrekt, moet je tegen onderbetaalde vrouwen zeggen dat ze een broek moeten dragen. En vaker VI kijken. Of tegen achtergestelde, gekleurde mensen zeggen dat ze zich wit moeten schminken. Gelukkig doen we dat niet. Racisme en seksisme zijn verwerpelijk.

Maar laagopgeleiden, die kun je nog gewoon discrimineren. Misschien omdat er geen woord voor is.

Diplomisme. Is dat wat?

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef.

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Lucienne
18
January
2021
Gebeurt niet vaak, maar nu ben ik het een keer met je eens. Nooit begrepen waarom hoger opgeleiden meer betaald krijgen dan lager opgeleiden, terwijl lager opgeleiden vaak al jaren eerder hard aan het werk zijn ipv het 'studentenleven' gezellig te verkennen. Zou het feit dat studenten nu weer meer zelf moeten betalen (net als in de jaren 80) die ongelijkheid wat gelijker trekken? Overigens ben ik voor onderwijs betaald uit gemeenschapsgeld ('gratis') voor iedereen, net als in bv Finland, met een redelijke termijn om een diploma te behalen (voor praktische en theoretische diploma's).
Rein van der Mast
15
January
2021
Opleidingsniveau valt als een overgewaardeerde maatstaf te beschouwen, een die slechts beperkt houvast biedt bij de beoordeling van iemand iemands potentie.

De praktijk is ook dat in zorg & welzijn steeds meer jobs in handen zijn van jonge, veelal vrouwelijke HBO-ers, die ver van de praktijk afstaan. Dus niet de mensen die door de praktijk zijn opgeleid.
De vooruitgang? Meer goed geschreven verslagen, vermoed ik
Jan
15
January
2021
Wanneer komt je nieuwe boek uit?? Top weer.
Rens
15
January
2021
Ik wil eerst nog wel even met mijn huidige boek mensen in het echt ontmoeten, dus laten we zeggen eind tweede helft 2022..
Rens
15
January
2021
Ik wil eerst nog wel even met mijn huidige boek mensen in het echt ontmoeten, dus laten we zeggen eind tweede helft 2022..