door Karen Luiken,
20
maart
2024
|
10:23
Europe/Amsterdam

Dilayra is met haar 1.000 boeken een hit op TikTok

BookTok, al jaren een fenomeen op sociale media, betekende voor Journalistiek-student Dilayra Verbrugh een doorbraak op TikTok. Met haar bijna 200.000 volgers deelt ze dagelijks filmpjes van haar favoriete boeken.

Boeken, boeken en nog eens boeken. Als je in de Zevenbergse slaapkamer van Dilayra staat, word je omringd door boeken. Honderden in totaal, met een beetje geluk binnenkort zelfs 1.000. “Dat aantal hoop ik voor mijn verjaardag, op 1 april, te halen”, zegt de 21-jarige student. “Vanaf 1.000 boeken mag je jezelf namelijk een bibliotheek noemen.”

De passie voor lezen ontstond bij Dilayra al op jonge leeftijd. Zelfs toen ze nog niks van letters begreep, pakte ze er al een boek bij en deed ze alsof ze las. “Ik lees echt al mijn hele leven. In het begin voelde ik me daar eenzaam in, zeker op de middelbare school, omdat ik de enige in mijn omgeving was die van boeken hield. Maar door BookTok ben ik erachter gekomen dat ik hier helemaal niet alleen in ben.” 

Coronacrisis
BookTok is een trend die tijdens de coronapandemie is ontstaan. Dilayra omschrijft het als ‘het boekendeel van TikTok’, die volgens de student groter is dan ooit tevoren. “Het is echt een ding. Zelfs boekenwinkels hebben tegenwoordig een aparte boekentafel met BookTok-boeken. Dat zijn populaire titels die vaak op BookTok worden genoemd.” 

Zelf deelt Dilayra ook BookTok-filmpjes. Soms één, soms twee, soms zelfs drie per dag. Ze is begonnen tijdens de eerste lockdown. “Ik wilde altijd al iets met video’s doen. In eerste instantie was het plan om dat via BookTube te doen, het boekendeel van YouTube, maar daar was ik volgens mijn vader te jong voor. Bovendien was ik niet goed in het editen van lange video’s. Dus toen TikTok ineens populair werd, dacht ik: waarom ook niet?” [Tekst gaat verder onder de video]

Dilayra begon met een paar video’s en volgers, maar groeide in een sneltreinvaart in de aantallen. Inmiddels staat de teller op bijna 195.000 volgers en 10 miljoen likes. Sommige filmpjes van de student worden tot wel twee miljoen keer bekeken. Door Nederlandse kijkers, maar ook door Engelse, Amerikaanse, Belgische en Duitse. “Het grootste gedeelte van mijn volgers is Engelstalig, maar eigenlijk komen ze echt overal en nergens vandaan.” 

Oorzaak van dat grote succes? “Ik denk dat het te maken heeft met het genre boeken dat ik in mijn filmpjes belicht: queer-boeken. Ik kwam erachter dat die maar weinig op TikTok gedeeld werden en als ik er al naar zocht, dan waren er vast ook heel veel andere mensen die dat deden. Zo is het idee ontstaan om BookTok-filmpjes over lhbti-boeken te maken.”

Eenpersoonsbed
In de bijna uitpuilende boekenkast van Dilayra staan veel van dat soort boeken, maar ze heeft ook varianten met andere genres. Young adult, fantasy, romance of speciale edities. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze heeft er een aparte kast voor. “Ik heb onlangs mijn tweepersoonsbed in moeten ruilen voor een eenpersoonsbed omdat mijn kamer te vol stond. Soms reis ik naar Londen om daar boeken te kopen; in Engeland zijn ze een stuk goedkoper dan in Nederland.” 

De Journalistiek-student leest gemiddeld drie boeken per week. Ze leest als ze kookt, als ze reist en als ze in bed ligt. Al haar vrije momenten worden ingevuld met haar grootste hobby. En dat komt tegenwoordig niet vaak meer voor onder Dilayra's leeftijdgenoten: uit de nieuwsberichten van de afgelopen jaren blijkt dat jongeren steeds minder lezen. 

Leeslijsten
“Daar maak ik me niet zo druk om”, klinkt het. “Ik zie juist dat mensen om me heen massaal weer aan het lezen zijn geslagen. Maar als er één ding is wat we anders kunnen doen om lezen nóg aantrekkelijker te maken, dan is het het afschaffen van leeslijsten. Ik hoor regelmatig dat mensen een hekel aan lezen hebben omdat er op leeslijsten boeken staan die niet bij jongeren passen. Als je de jeugd vrij zou laten in de keuze voor het boek dat ze voor school moeten lezen, denk ik dat we een heel eind komen.” 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.