COLUMN, Janneke Gielisse,
06
oktober
2021
|
09:15
Europe/Amsterdam

Digitaal verdwalen

Afgelopen week had ik het weer. Ik was serieus aan het werk en zocht online naar een rapport over lerarentekorten en de bevindingen hierover van een commissie.

Na Google (ongeveer 69.100 zoekresultaten), een arbeidsmarktplatform en de sites van de AOB en het NRO belandde ik op de een of andere manier een half uur later op de site van de Volkskrant. Om via een artikel over studieschuld te lezen over 'welke appel ik het beste kan eten'.

En of ik nu dat rapport inmiddels gevonden had…?

Ik kan me mateloos ergeren aan mezelf als ik online zo afgeleid ben van mijn doel.

Het gekke is: offline vind ik het heerlijk. Ik denk met genoegen terug aan de uren die ik als student kon dwalen in de bibliotheek. Langs de schappen met boeken om iets te lezen wat op dat moment niet mijn doel was. Aan de middag dat ik in Amsterdam verdwaalde. Omdat ik zo eigenwijs was dat ik de weg wel dacht te weten naar het centrum van de bovenwoning waar ik net één week woonde.

Aan de vakantie naar Zuid-Frankrijk. Waar we, gewapend met een papieren kaart en een reisgids van 5 jaar oud, hopeloos verdwaalden en in een dorpje aankwamen niet eens in de richting van onze bestemming. Waar we lukraak ergens op een terras aanschoven en tot de ontdekking kwamen dat er dat weekend een theaterfestival was

Misschien vervaagd door de tijd, maar ergernis was er niet. Want het bracht me veel fijne, anders nooit ervaren ontdekkingen. Online heb ik dat dus niet.

Tot ik afgelopen week een collega hoorde zeggen: 'En dan gaan we jullie natuurlijk helpen met de structuur, om te voorkomen dat jullie digitaal verdwalen'. Wow, dat vond ik mooi. Digitaal verdwalen. Ineens kreeg mijn online afleiding toch ook de dimensie van het ontdekken van onverwacht mooie en nieuwe informatie en ervaringen.

Of houd ik nu toch mezelf nog een beetje voor de gek?

Janneke Gielisse werkt bij Fontys als marketingmanager en consultant. Zij leest alles wat los en vast zit en schrijft graag. Ze heeft een groot hart voor onderwijs, een leven lang ontwikkelen en doen. En heeft er ook een mening over.

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Marijke Trienekens
12
October
2021
De mediatheken van Fontys kunnen je ook helpen niet digitaal te verdwalen! En we hebben ook nog eens heel veel gratis beschikbare online content.
Elle v.d. Goorbergh
08
October
2021
Leuk weer dit! Inderdaad, gewoon zien als een verrijking, alleen dan op ietwat andere, maar zeker niet mindere wijze.