COLUMN, Janneke Gielisse,
12
januari
2022
|
09:04
Europe/Amsterdam

Digibete tieners

Janneke 1Het schijnt dat je je 10.000 uren in iets moet bekwamen voor je jezelf expert mag noemen op een bepaald onderwerp. Met de tijd die mijn pubers de afgelopen weken achter hun schermpjes hebben gezeten, zou ik veronderstellen dat die urennorm inmiddels dik overschreden is. En dat ze dus ruim expert zijn in ongeveer alles wat digitaal betreft.

Niks is minder waar ontdekte ik laatst toen ik de oudste hielp bij een werkstuk. Op zijn Chromebook werkte hij aan een spreadsheet waar hij heel ijverig cijfertjes onder elkaar aan het tikken was. “Goh”, zei ik, “dat kan je veel sneller met een formule doen.”

Glazige ogen vielen mij ten deel.

Toen ik liet zien wat ik bedoelde en vroeg of ze dat niet op school leren, antwoordde hij ontkennend. Er was wel een docent geweest die vorig jaar had laten zien hoe je documenten kan controleren. En hoe ze YT filmpjes in een presentatie plakken lukt ook nog wel. Maar veel verder dan dat kwam zijn kennis over spreadsheets en Google docs niet. Blijkbaar staat dat niet op Snap.

Ik bleef verbaasd achter en ging wat op onderzoek uit.

In de twitter onderwijsbubbel waar ik zo af en toe eens verblijf, kwam ik vergelijkbare gesprekken tegen. We nemen vaak aan dat pubers wel alles weten omdat ze de hele dag naar een schermpje kijken. En dan blijkt dat kijken, weten en toepassen toch echt heel verschillende vaardigheden zijn.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik geen docent ben en ook niet precies weet of en hoe je dit in een lesprogramma moet opnemen. Het was eerder een bewustwordingsmoment dat me eraan herinnerde dat ik ook niet alles leerde tijdens mijn schooltijd. Wereldwijs worden gebeurt zeker in het onderwijs, op school, maar ook tijdens baantjes en bij het thuisfront.

En dat thuisfront daar kan ik wél iets mee. Aangezien ik verwacht dat de pubers de komende weken wel ergens hun neus gaan drukken met huiswerk maken, lijkt een basiscursus ‘hoe werk ik in spreadsheets’ op YouTube mij een goede aanvulling voor de nieuwe schoolweken ;)

Mocht je nu denken, goed idee, deel dan vooral je tips. Misschien komen we dan samen aan de 10.000 uren expert-norm ‘hoe leer ik mijn puber nieuwe vaardigheden’.

Dat is pas een goed voornemen voor het nieuwe jaar!

Janneke Gielisse werkt bij Fontys als marketingmanager en consultant. Zij leest alles wat los en vast zit en schrijft graag. Ze heeft een groot hart voor onderwijs, een leven lang ontwikkelen en doen. En heeft er ook een mening over.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Frank Maas
14
January
2022
Tja, lijkt mij dat hun leraar geen superster is... Voor wat betreft Excel: geen youtube nodig, hoor. Er staat veel meer op www: https://www.gratiscursus.be/