Tilburg,
09
februari
2021
|
16:31
Europe/Amsterdam

Deze studenten twijfelden geen moment over hun vaccinatie

Er zijn tot nu toe bijna 600.000 corona-prikken gezet in Nederland. Ook een aantal Fontys-studenten is inmiddels gevaccineerd. Aan drie van hen de vraag waarom zij al wel zijn ingeënt.

MiekeMieke (44) studeert voor de Master Advanced Nurse Practice van Fontys, een specialisme van de opleiding Verpleegkunde. “Ik heb één keer in de twee of drie weken twee dagen les. Voor de rest werk ik en loop ik stage.”

Ze werkt bij de huisartsenpost Midden-Brabant in Tilburg en daarnaast als stagiaire bij een huisartsenpraktijk. “Vanuit de huisartsenpost ben ik afgelopen zaterdag gevaccineerd, omdat ik daar veel spoedpatiënten persoonlijk zie.”

Veilig genoeg
“Als ik zie wat corona teweegbrengt, dan was er voor mij nooit twijfel of ik me moest laten vaccineren. Daarnaast wordt in Nederland alles zó goed gecontroleerd, dat ik het veilig genoeg vond. Ik heb me vooral laten vaccineren voor de mensen om me heen, zowel zakelijk als privé.”

Op dit moment beweegt en voelt Mieke zich nog niet vrijer. “Ik kan het virus namelijk nog steeds bij me dragen en anderen zijn nog niet gevaccineerd."

De reacties die ze krijgt zijn overwegend positief. “Van mijn klasgenoten weet ik dat ze ook graag gevaccineerd willen worden, maar helaas nog niet aan de beurt zijn omdat ze in het ziekenhuis of bij een huisartsenpraktijk werken.” Over vier weken krijgt Mieke haar tweede prik.

MariëlleToevallig ingeënt
De 29-jarige Mariëlle volgt dezelfde master. “Ik werk in een huisartsenpraktijk als Verpleegkundig Specialist in Opleiding en studeer daarnaast bij Fontys.” Dat ze al is ingeënt, is toevallig. Mariëlle is namelijk niet vanuit haar werk gevaccineerd, maar omdat ze nu als weekendbaan prikken zet bij de GGD. 

“In iedere flacon zitten zes vaccins. Aan het einde van de dag blijven er soms enkele vaccins over. Die worden via een prioriteitenlijst aan de medewerkers gegeven. Vanwege mijn werk stond ik op die prioriteitenlijst.”

Enorm risico
De studente is heel blij met de inenting: “Je loopt een enorm risico als prikker. Je staat heel dicht bij mensen en momenteel zijn de 85-plussers aan de beurt. De 1,5 meter is niet te waarborgen bij veel ouderen, omdat ze je bijvoorbeeld niet verstaan op die afstand.”

“In je hoofd doet het heel veel, die prik. Ook al is het pas de eerste en ben je nog niet helemaal beschermd tegen het virus. Ik voel me echt veiliger en relaxter.” En voor mensen die twijfelen vanwege de pijn: “Ik heb gisteren even een pijnlijke arm gehad, maar dat is nu al praktisch weg.”

Trots
Het hoeft voor Mariëlle geen geheim te blijven dat ze gevaccineerd is. “Ik ben er zelfs trots op.” Ze hoopt dat ze met haar openheid mensen kan motiveren om het ook te doen, maar ze vindt wel dat het een eigen keuze moet zijn.

RemcoRemco (44) doet de master ook. “Ik ben twee weken geleden gevaccineerd, omdat ik twee dagen per maand op de huisartsenpost werk. Ook al loop ik fulltime stage bij een dagpraktijk en kom ik daar veel meer met corona-gevaar in aanraking.”

Verantwoordelijkheid
Ook Remco heeft nooit getwijfeld over een inenting. “Ik vind dat ik een verantwoordelijkheid heb in de richting van kwetsbare patiënten en mensen in mijn omgeving. Ik ga ook graag het gesprek aan over het vaccineren.”

Hij hoopt dat studenten die voor een vaccinatie in aanmerking komen, eveneens hun verantwoordelijkheid nemen. “Wij, mensen in de zorg, moeten het goede voorbeeld geven.”

Ondanks de vaccinatie, merkt Remco geen verschil in zijn gedrag. “Ik ging al vrij streng om met de maatregelen en doe dat nog steeds, al voelt het wel fijn dat ik nu een extra bescherming heb.” Hij kijkt uit naar zijn tweede vaccinatie, over twee weken. “Dan is het voor mij allemaal achter de rug.” [Jacky Eickes]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.