COLUMN, Tina ten Bruggencate,
05
april
2023
|
09:17
Europe/Amsterdam

De zaak Suzanne Täuber

Met veel belangstelling volg ik het nieuws omtrent universitair hoofddocent Suzanne Täuber. Zij was docent en expert op het gebied van sociale veiligheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Op basis van haar eigen ervaringen binnen de RUG schreef ze een wetenschappelijk artikel over (excellent)programma’s die bedoeld zijn om vrouwen zoals zij vooruit te helpen, maar deze vrouwen juist kunnen hinderen en dus een averechts effect hebben. Dit was tegen het zere been van de RUG en het ging snel bergafwaarts in de arbeidsrelatie met de RUG. Uiteindelijk was deze verstoorde relatie reden voor haar ontslag.

De onderliggende discussie in deze zaak gaat erover in hoeverre de RUG een plek is waar zij zich over dit onderwerp vrij kon en mocht uitspreken. Ook al zou dit tegen de eigen organisatie gericht zijn. 

Ze zegt hierover: “Een belangrijk aspect van academische vrijheid ligt in de vrijheid van onderzoekers en docenten om kritiek te uiten op het systeem waarbinnen ze werken. Daarvoor heb je echter een instituut nodig waarbinnen men niet hoeft te vrezen voor repercussies.” Nou, daar liep het binnen de RUG een beetje mis. Verder geeft Suzanne aan dat academische vrijheid en sociale veiligheid niet los van elkaar gezien kunnen worden.

In onderwijsinstellingen als de RUG, en dus ook Fontys, zou iedereen zich vrij en veilig moeten voelen zich uit te spreken, ook als het tegen onderwerpen of ontwikkelingen van de eigen organisatie is. In een mooie column in Trouw wordt uiteengezet dat juist de docenten die zich uit spreken, het meest betrokken zijn. Daaraan toegevoegd is kritisch denken een van de belangrijkste competenties die we studenten in het (hoger) onderwijs leren. Daar zouden we als docenten het goede voorbeeld in moeten kunnen geven. ‘Practice what you preach' en zo.

Gelukkig hoeven we ons bij Fontys niet al te druk te maken over onze sociale veiligheid. Het staat namelijk hoog op de agenda van onze voorzitter Joep Houterman. Zo hoog zelfs dat er een nieuwjaarsbijeenkomst aan is gewijd en er een manifest is ondertekend met Amnesty International.

En mocht het nu toch misgaan op dit gebied, dan is er vast wel ergens een loket waar we ons kunnen melden.

Tina ten Bruggencate is docent aan Fontys Hogeschool Toegepaste Psychologie en onderzoeker bij het lectoraat Mens en Technologie.  

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Saskia Blom
07
April
2023
Verhelderend interview met Susanne Täuber:
https://jacobin.nl/rug-academische-vrijheid-interview-susanne-tauber/

Crowdfunding campaign to support Susanne Täuber: https://www.gofundme.com/f/crowdfunding-campaign-to-support-susanne-tauber


John Lousberg
05
April
2023
Leuk artikel, Tina. De zaak van Suzanne Täuber staat voor hoger beroep bij het Hof Arnhem-Leeuwarden. Zij beroept zich op de vrijheid van meningsuiting. In een andere kestie, namelijk de zaak van Paula van Manen en het ROC Nijmegen, verwachten we binnenkort ook een uitspraak van een Hof. In dit geval het Hof Den Bosch (na verwijzing door de Hoge Raad). Ook in deze zaak gaat het om het causale verband tussen het ontslag en de vrijheid van meningsuiting. Als jurist wacht ik beide uitspraken met interesse en in spanning af.