COLUMN, Evelyne Meens,
28
april
2021
|
09:57
Europe/Amsterdam

De stekker eruit

Even de stekker eruit. Ik heb mezelf over menige persoonlijke drempel heen gezet door al mijn afspraken te verschuiven en onverwacht drie weken verlof op te nemen. Wat een luxe. En wat een noodzaak. De afgelopen maanden heb ik – net als vele anderen? – met mijn fysieke en mentale gezondheid geworsteld.

Hoe dat komt? Geen idee. Misschien heb ik iets onder de leden. Misschien hakken de Corona-maatregelen er na een jaar toch nog in. Of krijg ik alsnog de ‘winterdepressie’ gepresenteerd terwijl ik dacht die dans net te zijn ontsprongen. Een winterdepressie is iets wat bij mij elk jaar speelt, omdat ik kwetsbaarheid voor depressie heb. Hierdoor kunnen zomer en winter letterlijk verschillen als dag en nacht als het om mijn geluksgevoel, gemoedstoestand en functioneren gaat.

Wat het momenteel ook is, ik heb door schade en schande steeds beter geleerd hoe ik in elkaar zit, hoe het bij mij werkt en wat ik dan wel en niet moet doen. Ik besef dat dat pure winst is. Twintig jaar geleden had ik niet geweten aan welke knoppen te draaien.

En dat is precies de leeftijdsfase waarin onze studenten verkeren. Zij zitten wat hun leeftijd betreft in de bloei van hun leven, maar er zijn best wat studenten die momenteel fysiek of mentaal ongemak, of erger, ervaren. Vaak weten zij (nog) niet hoe daarop te handelen of bij wie ze om hulp kunnen vragen. Veel Fontys-collega’s bieden die hulp, wat voor studenten een wereld van verschil kan maken.

Echter, we weten ook dat als we goed voor een ander willen zorgen, het eigen zuurstofmasker eerst op moet. Met andere woorden, trek die stekker er af en toe uit en gun jezelf die rust. Fijne meivakantie binnenkort!

Evelyne Meens neemt keuzes van zichzelf en anderen onder de loep en zet daarbij mensen graag aan het denken. Ze werkt bij Fontys als onderzoeker en expert Studie(keuze)succes en is auteur van het boek Een leven lang kiezen.

Reacties 1 - 6 (6)
Bedankt voor uw bericht.
Jos Hamers
07
May
2021
Ha Evelyne, wijze beslissing. Wie maakt t niet mee? Je hebt t zelf meestal niet als eerste in de gaten. Zorg goed vpor jezelf en neem er de tijd voor! Even goed afschakelen. Doen!
Masha
04
May
2021
Mooi beschreven Evelyne.
Maryam Benarbiya
30
April
2021
Mooi verwoord Evelyne.
Floor
29
April
2021
Wat een mooi verhaal, Evelyne.
Astrid
29
April
2021
Feest der herkenning en wat mooi dat je hier een blog over schrijft want gedeelde smart is halve smart!
Lilian Croes
28
April
2021
Wat een waarheid, Evelyne! En wat mogen we blij zijn met collega's als jij die deze noodzaak zo onder onze aandacht (durven te) brengen! Fijne vakantie