Eindhoven,
09
april
2018
|
10:07
Europe/Amsterdam

De Stappenteller

Stel, je staat heerlijk te slempen. In je rechterhand een biertje, in je linker een sigaretje. Toffe muziek erbij en er hangt ook nog eens seks in de lucht. Wil je dan een appje krijgen dat je niet goed bezig bent? Denk het niet, toch? Maar dat gaat dus wel gebeuren als het aan techbedrijven als Amazon en Apple ligt. De gezondheidszorg gaat een digitale vogelvlucht maken de eerstkomende jaren en ik waarschuw hier alvast de -aankomende - student(e).

Amazon voorspelt dat je over vijf jaar je actuele conditie via een appje kunt aflezen. Misschien wel via een chip in je lichaam. Voor jouw beeldvorming: je bestelt je negende biertje terwijl je half tongend een shaggie draait en Amazon klopt op de deur met de klinische mededeling dat je bloeddruk onmatig stijgt, je lever ontploft en je hartslag mach 1 overschrijdt. En jouw veelbelovende stapavond is naar de gallemiezen.

Al deze innovaties in de gezondheidszorg gaan natuurlijk hun waarde bewijzen en iedereen zal ook wel weer meedoen en het levert ongetwijfeld heel veel gezonde mensen op. Toch ben ik nieuwsgieriger naar een chip in je lijf die tegendraadsheid registreert en zelfs opwekt. En dat je dan op je appje leest dat je schijt kunt hebben aan heersende opinies, corrumperende beloningssystemen en onscrupuleuze grootaandeelhouders die jou ergens onderaan de ladder keihard laten overwerken zodat jij een CO2-onvriendelijke stedentrip naar Krakau kunt betalen.
Een appje dat jou niet laat hardlopen voor je gezondheid maar je stevig laat nadenken voor en over jouw welzijn en verlichting. De fuck you-app. Klinkt ook beter dan stappenteller.

 

Luc de Graaf speelt in het theater, schrijft verhalen en maakt korte filmpjes.