Tilburg,
27
januari
2020
|
09:50
Europe/Amsterdam

De stage als feestje

Deze maand ontdekte een Amerikaanse student op zijn derde stagedag bij NASA een planeet. Stel je voor dat je die student bent: kun je onmogelijk nog een onvoldoende krijgen voor je stage. Dan ben je niet meer ‘die stagiair’, maar ‘degene die op zijn derde dag een planeet ontdekte’. Een echte model-leerling dus.

Ik was niet zo’n leerling. Vooral niet tijdens mijn stage. Ik weet nog dat ik juist echt op zag tegen de stageperiode. Want school was lang leve de lol. Laat beginnen, vroeg weer klaar en ondertussen flierenfluitend door het leven gaan. De enige ‘struggle’ die ik had, was of ik in de regen naar school ging fietsen of dat ik toch maar thuis zou blijven.

Studeren was echt de leukste tijd van mijn leven. Stage was dat niet. Niet omdat mijn stage rot was, maar omdat ik het in mijn hoofd had opgeblazen. Het woord alleen al had opeens zo’n heftige lading. Alsof ik het had over een begrafenis.

Misschien komt dat ook omdat dat zo voelde. Om half 9 beginnen, om half 6 klaar. Je íedere dag moeten bewijzen, want een onvoldoende betekende het missen van 30 studiepunten en dát was een drama.

Dat je een baan kunt overhouden aan je stage, daar dachten mijn medestudenten en ik niet aan. Daar denken veel van hen nu pas aan. Vooral zij die geen baan kunnen vinden. Die hadden iets mooiers over kunnen houden aan de stageperiode dan alleen maar wallen en slaapgebrek.

Tijdens stage was ik vooral bezig met overleven. Het overleven van het vroege opstaan en het ‘geen leven hebben’. Want bier drinken op dinsdag? Dat zat er niet meer in. Bier drinken op donderdag? Dat ook niet. En op vrijdag zuipen? Nee, want moe. Stage had de start kunnen zijn van mijn professionele bestaan, een mooie ingang in het journalistieke vak. Maar het was nu vooral een lijdensweg van drie maanden.

Het stigma moet van het woord stage af. Maak een feestje van jouw stage. Net zo’n groot feestje als van de dinsdag- en donderdagnacht in de kroeg. The sky is the limit. Reik naar de sterren. Of ontdek gewoon een planeet.

Jacky Eickes is journalist, afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron, maar schrijft ook elders al dan niet digitale kolommen vol.  

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.