Tilburg,
03
februari
2020
|
16:19
Europe/Amsterdam

De stad door de ogen van fotograaf én docent Chris Oomes

Stadsfotograaf Tilburg exposeert zijn werk bij Fontys Journalistiek

Fontys-docent Chris Oomes was vorig jaar stadsfotograaf van Tilburg. Tot en met 30 maart exposeert hij daar bij de Hogeschool Journalistiek een deel van zijn werk in ‘zijn’ stad. “Mijn taak is dingen vastleggen waar een ander aan voorbijloopt.”

Als Bron zich meldt voor het interview is Chris Oomes (59) – docent onderzoekstechnieken bij de Hogeschool Economie en Communicatie in Eindhoven - nog druk met het ophangen van zijn werk, samen met fotografiemaat Michael.

De foto’s aan de muur blijken een ideale manier om het gesprek te beginnen, want al gauw praat de Tilburger over zijn foto’s en fotografie in het algemeen. “Ik ben echt fanatiek. Ik houd van mooie, esthetische foto’s”, zegt hij.

Rustig en bevlogen
Oomes praat rustig maar bevlogen. Met zijn wat langere grijze haar en ongeschoren kin oogt hij enigszins als een kunstenaar. Vaak voelt hij zich Straatfotografie in Tilburg - Foto: Chris Oomes als fotograaf ook een kunstenaar, zegt hij; alles voor een mooie foto. Zo waarde hij eens doodleuk ’s nachts rond in de LocHal voor een bijzondere foto van het reusachtige gebouw. “Ik ga gewoon op pad en dan gaat de hele wereld voor mij op nul.”

Zijn familie heeft hem daarom ‘weleens moeten terugfluiten’, vertelt hij. “Als we ergens naartoe gaan, heb ik altijd de camera in de hand en moet mijn gezin steeds op me wachten. Ik houd nu wel meer rekening met ze. Als mens blijf je constant leren.”

Hol van de leeuw
De expositie in het gebouw van Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ) is zijn vierde. Hij werd gevraagd door Birgit Goderie, informatiespecialist van FHJ. Zij volgde de fotograaf op Instagram en was bij zijn vorige expositie in Villa de Vier Jaargetijden in Tilburg. Oomes: “Ik vond het wel een spannend idee om journalistiek werk op te hangen in het hol van de leeuw.”

Overigens is zeker niet alles van zijn expositie bij FHJ journalistiek werk, of nieuwsfotografie. “Mijn foto’s hier gaan van nul procent journalistiek naar honderd procent journalistiek en alle gradaties die daartussen zitten.”

Stad in brand
Hij wijst op een zwart-witfoto van de LocHal, uiterst links. “Dat is nul procent journalistiek. Het is een mooie esthetische foto van het lijnenspel in de LocHal. Ik werk veel met contrasten. En ik probeer altijd iets van beweging op mijn foto’s te krijgen. Er mag wel iets gebeuren in een foto.”

Uiterst rechts hangt een kleurenfoto van een brand in de stad. Het is de enige kleurenfoto. “Dat ik veel zwart-witfoto’s maak, heeft denk ik te maken met melancholie, nostalgie”, zegt Oomes. “Omdat ik als twaalfjarig jongetje zwart-witfoto’s maakte.”

Naam als fotograaf
De laatste jaren Esthetische foto Lochal - Foto: Chris Oomesmaakte de docent rap naam als fotograaf. Eind 2018 deed hij mee aan een Tilburgse fotografiewedstrijd. De winnaar zou stadsfotograaf voor 2019 worden. Hij won. Zijn tafereel van een zoenend stel op het centraal station werd uitverkozen tot beste inzending.

Toen ging het snel. Oomes kreeg opdrachten van de gemeente, mocht de (0)13Geluksplekken van Tilburg fotograferen en maakte een promotieboekje met foto’s én teksten over Tilburg. Nieuwkomers vinden het werk nu in de goodiebag die zij van de gemeente krijgen.

Gewoon lucky
Oomes begon op zijn twaalfde met fotograferen vanwege een fotografiewedstrijd van de plaatselijke fotograaf. Het leverde hem zowaar de tweede plaats op. “Die tweede plek was gewoon lucky”, zegt hij. Maar het betekende het begin van een hobby die hem niet meer losliet.

Gevraagd naar wat hem dan zo trok in fotografie, moet Oomes het antwoord schuldig blijven. “Geen idee eigenlijk, no reason. Ik wist niet eens wat de prijs van die wedstrijd was. Ik denk dat het te maken heeft met de creativiteit van mijn familie. Mijn vader was banketbakker en vond het leuk de mooiste taarten te maken. En mijn moeder was gek van breien en weven.”

Erkenning voor werk
Hij is nu een gevestigde naam in de Ansichtkaarten van de foto's van Chris OomesTilburgse fotografiewereld. Het voelt voor Oomes als erkenning voor zijn werk. Dat bestaat voornamelijk uit straatfotografie, omdat hij daarvan het meest geniet.

“Omdat ik graag grote steden fotografeer. Mijn taak is dingen vastleggen waar een ander aan voorbijloopt. Heel veel mensen zeggen tegen me dat ze anders tegen de stad zijn gaan aankijken door mijn foto’s.”

Tilburg prima onderwerp
Hoe groter de stad, hoe fijner hij het vindt om straatfotograaf te zijn. Tilburg is wat dat betreft een prima onderwerp, stelt Oomes. “De stad is de laatste jaren ontzettend veranderd, heeft heel mooie plekjes. Na jarenlang investeren in rechte, saaie gebouwen zie je dat er een centrum ontstaat dat in harmonie is.”

Zijn grote wens is om nog meer met fotografie te gaan doen, ook binnen Fontys. “Ik vind lesgeven een ontzettend fijn en leuk beroep. Als ik dat met fotografie zou kunnen combineren, zou dat de ideale baan zijn.”

Op zich heeft hij dat al voor elkaar, want hij gaat dit jaar gastlessen fotografie geven bij de FHJ. “Dat is voor een keuzemodule van vijf weken. Zoiets zou ik ook willen doen voor Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Ik beheers nu alle disciplines wel: esthetische kunstfoto’s, modefotografie en nieuwsfotografie. Maar in mijn foto’s ga ik steeds meer de kunstrichting op.” [Erwin Blatter]

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Claudia van den Dries
05
February
2020
Mooi werk Chris, maar dat wist ik al. Fijn dat je zoveel erkenning krijgt. Ga zo door en wij genieten op de club gewoon met je mee.
Warme groet,
Claudia
Peter Verbraak
03
February
2020
Mooi werk..het is om je heen te vinden.