COLUMN, Rens van der Vorst,
27
januari
2023
|
08:57
Europe/Amsterdam

De Slimste Rens

Thuis noemen ze me De Slimste Rens.

Dat klinkt als een compliment, maar dat is het niet. Ik doe namelijk altijd op de bank fanatiek mee aan De Slimste Mens. Dus als een vraag gesteld wordt (Wat is de artiestennaam van Lars Bos?) reageer ik meteen (Snelle!). Als de kandidaten onwetend de beurt doorgeven, herhaal ik het een paar keer. Snelle! Snelle! Ik zeg toch: Snelle! 
Thuis vinden ze dat superirritant. Omdat ze zelf ook graag meedoen en omdat ik het natuurlijk ook best wel vaak vol overtuiging fout heb.

“Je kan toch gewoon het antwoord weten en het niet hardop zeggen?”, zei mijn vrouw laatst. Goed punt. Waarom wil ik het eigenlijk zo graag zeggen? Ik weet het immers al. Wil ik gewaardeerd worden voor mijn slimheid? Ben ik onzeker? Is het niet oneindig veel wijzer om iets te weten en het niet te zeggen? Ik denk van wel.

Kunstmatige intelligentie geeft ook steeds vaker luidruchtig antwoord. Googleresultaten, AI die sommen maakt, afbeeldingen of gezichten herkent en natuurlijk ChatGPT. Overal wordt overtuigend antwoord op gegeven. Of het nu goed is of niet. Maar is dat nu werkelijk kunstmatige intelligentie of vooral algoritmische onzekerheid?

Daarom bouw ik sinds kort aan een écht intelligente AI. Een machine die overal het antwoord op weet, maar die zelfvertrouwen genoeg heeft om dat voor zich te houden. Weten is genoeg voor deze wijze machine. Er is al een prototype en ik nodig u van harte uit voor een demonstratie.

Maar verwacht er niet te veel van.

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van onder meer 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Ton
28
January
2023
Ik zie uit naar de demonstratie ?
Chris Geene
27
January
2023
Ik voel een Quiz in gebouw TQ aankomen: "De slimste IT-er".
Rens lekker genest in een fauteuil en Danny als presentator. Elke week een nieuwe aflevering live vanuit TQ.
Danny Bloks
27
January
2023
Erg herkenbaar. En ik weet ook niet waarom ik het roep, wellicht erkenning. Mijn dochters zeggen wel vaak dat ik ff een BNer moet worden, om mee te doen. Maar daar kies ik dan maar niet voor ??