COLUMN, Rens van der Vorst,
21
mei
2021
|
09:29
Europe/Amsterdam

De privacy-agent

Beste functionarissen gegevensbescherming. Gefeliciteerd! Er zijn de afgelopen drie jaar in Nederland slechts twaalf boetes uitgedeeld vanwege overtredingen van de privacywetgeving (AVG). Natuurlijk, de opsporingsorganisatie is zwaar onderbezet, maar toch: goed gedaan!

De aangelegde privacy-registers. De uitgevoerde privacy-impact-assessments. De verwerkersovereenkomsten. Ze hebben effect gehad. Natuurlijk, er is wel eens een innovatief project onnodig de nek omgedraaid of een enthousiaste collega gedemotiveerd. Maar waar gehakt wordt, vallen nu eenmaal spaanders.

Maar zijn onze gegevens dankzij uw harde werk nu ook beter beschermd? Nee hè? Voelt u zich soms een duurbetaalde schoonmaker, die dweilt met de kraan open? Belangrijk, zo’n contract afsluiten met een app-leverancier, maar wat doe je met de smartphone waar de app op draait? Dat spionage-apparaatje? Organisaties worden datahongeriger. Gebruikers accepteren blijmoedig overeenkomsten. Slimme apparaten. Bossware. Gezichtsherkenning. Online proctoring.

U moet zich vast regelmatig een beetje machteloos voelen.

Tijd om uw werk wat serieuzer te nemen! Immers, u bent functionaris gegevensbescherming, FG voor intimi, géén functionaris ter voorkoming van boetes. Toch? Dus: gas op die lolly! Organiseer workshops privacy-bewustzijn. Verspreid het boek van Edward Snowden. Regel budget zodat medewerkers geen lek Androidtoestel hoeven te kopen. Begeleid collega’s naar Signal. Implementeer BitWarden. Installeer DuckDuckGo als standaardbrowser. Werk aan de winkel!

Misschien bent u te druk. Of u heeft andere prioriteiten. Dat mag, natuurlijk, maar dan stel ik voor dat u het hoogdravende functionaris gegevensbescherming inruilt voor het toepasselijkere Engelse ‘privacy officer.’

Officer. Politieagent.

Iemand die zich bezighoudt met het naleven van de wet in plaats van met de bedoeling ervan.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef.

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Frank Maas
21
May
2021
Aardig stukje. Eens met de boodschap dat afspraken en contracten niets aan de kern van het probleem doen. Wat jammer van de zeer denigrerende opmerking ("Iemand die zich bezighoudt met het naleven van de wet in plaats van met de bedoeling ervan.") aan het einde.
Rens vd vorst
22
May
2021
Hi Frank misschien heb je wel gelijk, onnodig denigrerend voor agenten, maar ik vond het een mooie zin en daar heb ik een zwak voor... en privacy boa’s bestaan niet.... of is dat misschien ook weer denigrerend :)
Bonnie Hempe
21
May
2021
Jouw manier van schrijven en je humor geven de column elke keer weer een hele fijne draai.
Ik lees ze ontzettend graag!
Hans
21
May
2021
Nondejuu, het is weer de spijker op de kop.