COLUMN, Rens van der Vorst,
29
april
2022
|
09:22
Europe/Amsterdam

De passie van de coach

De programmamanager Health & Wellbeing bij een groot technologiebedrijf hield een toespraak die voldeed aan de bikkelharde wetten van de TED Talk. Eerst vertelde ze iets persoonlijks (over haar vader) en daarna iets ‘inspirants’. Een goede TED Talk is namelijk altijd inspirant.

Olifanten beschermen (inspirerend) met drones (interessant).
Kanker opsporen (inspirerend) met AI (interessant).

De programmamanager bestreed een ongezond en inactief leven (inspirerend) met technologie (interessant). Kantoorpersoneel moest meer bewegen, zei ze. Ik twijfelde. Bij mijn benzinestation, langs de A58, zijn de mensen met een actief beroep, zoals stukadoors, timmermannen of wegwerkers, over het algemeen veel dikker dan de kantoormensen. Maar goed, de vrouw op het podium was overtuigend. Het was zelfs haar passie. Het was een mooi verhaal en, zoals de meeste mooie verhalen, niet helemaal waar.

Immers, als het bestrijden van een ongezonde levensstijl écht haar passie was, dan werkte ze wel in een volksbuurt, waar de ongezonde mensen wonen. De rokers, de drinkers, de mensen met overgewicht. Mensen die gemiddeld 7 jaar korter leven dan hoogopgeleide kantoortechneuten. Daar zou haar passie pas echt van pas komen. Maar de wijkvereniging Oud-Woensel zal wel niet zo goed betalen als het technologiebedrijf.

Het is een bekend patroon. De beste services zijn meestal beschikbaar voor de mensen die dat het minst nodig hebben. Geavanceerde gezondheidsprogramma’s voor kantoorpersoneel. De beste bijlessen voor VWO-studenten. En: heeft u wel eens een schoonmaker ontmoet met een mindlife-coach?

Misschien is dat sowieso een mooie vuistregel: als je een coach kunt betalen, heb je er geen nodig.

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Inge van de Vorst
29
April
2022
Herkenbare constatering over waar de meeste gezondheidswinst te behalen is. En gelukkig zijn er mensen die juist hier wèl werk van maken. Zoals onze collega's van Grozzerdam.
Voor mij persoonlijk was de constatering 'Relatiebegeleiding krijg je alleen als je óf een dikke portemonnee hebt, óf zo diep in de shit zit dat het nog amper iets uithaalt' de reden om maandelijks een kosteloos en vrij toegankelijk inloopspreekuur te houden.
Marco
29
April
2022
Hear! Hear!