Eindhoven,
11
april
2019
|
09:56
Europe/Amsterdam

De opvoeders van tegenwoordig

Kankeren op de jeugd van tegenwoordig is sinds Socrates (469BC) al usance. Maar vandaag de dag is daar dus echt alle reden voor. Niet omdat jongeren zoals de Griekse filosoof constateerde 'slechte manieren en minachting voor gezag hebben', maar omdat ze te braaf en overgevoelig zijn. Er wordt minder gerookt, gezopen en later ontmaagd en de jeugdcriminaliteit is in een vrije val terechtgekomen.

Daarnaast is generation snowflake’ naar verluidt minder in staat tot omgaan met kritiek en tegenslag. Waar komt dat vandaan en moet dat heen?

Uiteraard kunnen we de smartphone en bijbehorende apps de schuld geven. Die vragen zoveel aandacht dat er nauwelijks tijd overblijft voor andere activiteiten. Maar funester is de invloed van de ouders van nu. Die maken in hun manische betutteldrift elke vorm van risicovol gedrag totaal onmogelijk.

Overal en altijd zijn ze aanwezig om hun kroost te monitoren en beschermen. Helikopterouders hangen als hinderlijke horzels continu boven ‘de kids’ en geven ze geen millimeter ruimte voor eigen initiatief, als de dood dat ze een keer op hun bek gaan of iets doms doen. Toch is dat laatste hard nodig. Alleen zo word je weerbaar en zelfstandig.

Onderwijsinstellingen zijn zo mogelijk nog erger. Om de transitie van middelbaar naar hoger onderwijs zo pijnloos mogelijk te laten verlopen zorgen hogescholen en universiteiten voor een soft landing’ waar een hit the ground running aanpak gezonder zou zijn. Aan de Universiteit van Amsterdam kunnen studenten met puppy’s knuffelen om tentamenstress te verminderen.

Maar onderzoek laat zien dat ondanks al dit soort inspanningen studenten meer stress dan ooit ervaren. Wat er aan de UvA en elders gebeurt is louter symptoombestrijding en adresseert niet de onderliggende oorzaak: een verminderde capaciteit om zelfstandig met tegenwind te kunnen omgaan. Dit is uiteindelijk niet de schuld van jongeren zelf. Had Socrates nu geleefd dan trof zijn toorn volledig terecht de opvoeders van tegenwoordig.

Ewoud Jansen is docent Finance & Accounting bij de opleiding International Business. Daarnaast schrijft hij blogs over maatschappelijke thema's, onder meer voor Bron. 

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Jacintha Melenhorst
15
April
2019
Een prachtige uitnodiging tot een moment van bezinning voor we er de volgende onderwijsvernieuwing in fietsen. Wat heeft de jeugd nodig om weerbaar en zelfverantwoordelijk klaar te zijn voor de samenleving, waarvoor we hem alsmaar behoeden...?
Guido Tent
13
April
2019
De woordkeuze in de eerste regel van dit artikel ervaar ik als onprettig. Los daarvan kan ik me vinden in de strekking van het verhaal. En nu ? Wat gaan we eraan doen ? Durven we een muur op te zetten om tegenaan te laten vliegen ? Hoog tijd.....
Elle van den Goorbergh
12
April
2019
Waarom die softe landing mogelijk maken als hogeschool?, dus meegaan in de betutteling, omdat je anders weer in de schoenen geschoven krijgt dat je propedeuserendement te laag is en er teveel mensen uitvallen. Echt ambtenarij. Allerlei tegenstrijdige dingen in beleid proppen en die vervolgens uitstorten over de praktijk, en daarna meewarig constateren dat het niet werkt. Zeer irritant.
sibel
12
April
2019
dd