Eindhoven,
05
april
2019
|
09:57
Europe/Amsterdam

De oplossing als probleem

Op een dag wordt er ingebroken bij de buren. Je beseft: ik heb een probleem. Zo goed is je huis namelijk niet beveiligd. Dus, je investeert. Nieuwe sloten. Alarmsysteem. Camera’s. Je wordt lid van de buurt-Whatsapp. Maar dan hoor je dat jouw nieuwe sloten inbrekers alleen maar vertragen. En is je tuinmuur wel hoog genoeg? In de WhatsAppgroep meldt iemand dat er een verdacht, blauw busje is gesignaleerd. Heb je een beter alarmsysteem nodig? Kan je dat wel betalen?

Je huis wordt steeds veiliger maar je beveiligingsprobleem steeds groter.

Bij bedrijven zeggen ze ‘security’ tegen beveiliging maar het werkt hetzelfde. Investeer in security, bijvoorbeeld door experts in te huren en je weet zeker dat er nieuwe securityproblemen worden ontdekt. Daar worden oplossingen voor bedacht en die leggen vervolgens nieuwe problemen bloot. Daar huur je nieuwe mensen voor in, die weer andere problemen ontdekken en tegelijkertijd wordt de buitenwereld steeds gevaarlijker. Althans, dat zeggen die securitymensen. Zo wordt je bedrijf veiliger, maar je securityprobleem steeds groter.

Securitybedrijven weten dat. Ze verkopen als oplossing verpakte problemen die weer tot nieuwe problemen leiden, die ‘opgelost’ moeten worden. Investeringen in security groeien wereldwijd niet voor niets twee keer zo snel als andere IT–investeringen.

Laat ik het zo zeggen: Als je ‘security’ zou moeten typeren, zou je dan voor ‘een probleem’ of ‘een oplossing’ kiezen? Een probleem, toch? En bij Fontys weten we: alles wat je aandacht geeft groeit. Dus, geef een probleem aandacht en wat krijg je dan?

Juist, een groter probleem!

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken'.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Martin Ederveen
05
April
2019
42

(da's nu eenmaal het definitieve antwoord op alle problemen, toch?)
Stan
09
April
2019
Dan ben ik bang dat je het boek niet goed hebt begrepen.