Eindhoven,
15
januari
2018
|
13:04
Europe/Amsterdam

De Onbekende Torres

FHJ-student Jasper Spanjaart start crowdfunding voor bijzondere docu

De Spaanse spits Fernando Torres maakt jarenlang furore in de Engelse Premier League. Zo’n succesverhaal vindt Jasper Spanjaart (22) te makkelijk. De vierdejaars student aan Fontys Hogeschool Journalistiek wil een documentaire maken over een andere, obscuurdere Torres: Sergio. Daarvoor startte hij een crowdfundingsactie. “In de sport kies ik graag voor de mindere goden”, vertelt Jasper. “Altijd maar winnen is saai.”

Naast hun achternaam en haarkleur (blond) hebben beide voetballers niets gemeen. Waar Fernando in 2010 wereldkampioen wordt met Spanje, worstelt semiprof Sergio in de kelder van het Engelse profvoetbal. “Voor mij is deze Argentijnse middenvelder de vleesgeworden underdog”, vertelt Jasper. “Hij speelt al vijftien jaar vechtvoetbal, zonder uitzicht op méér. Hij is 36 nu, maar jaagt nog steeds zijn droom na.”

300 dollar
Die droom begint in 2003. In zijn geboorteland werkt Sergio Torres in een steenfabriek en komt hij niet in aanmerking voor een profcontract. Jasper: “Met al zijn spaargeld (300 dollar) vertrekt hij naar Engeland. Sergio wil hoe dan ook prof worden. Hij heeft allerlei losse baantjes, komt in aanraking met louche makelaars en slaapt in de bestuurskamer van zijn club.”

Sergio krijgt zijn contract, maar het blijft behelpen. Met één van zijn marginale clubjes (Crawley Town) haalt hij in 2011 wel Old Trafford. “In een FA Cup-wedstrijd, uit tegen Manchester United, zag ik hem voor het eerst spelen”, zegt Jasper (foto). “Een vaardige spelverdeler, in het bezit van een grote blonde bos krullen. Mede dankzij een prima Torres werd het maar 1-0.”

Vervolgens doet het toeval zijn werk. Al van kinds af bezoekt Jasper met zijn ouders de Engelse badplaats Eastbourne. Zo ook weer in 2015. “En daar kwam ik Torres dus opnieuw tegen, nu als speler van de plaatselijke FC. Ik was benieuwd naar zijn verhaal en besloot hem een mailtje te sturen.“ Torres’ reactie is veelzeggend. “Hij dacht dat hij voor de gek werd gehouden door zijn teamgenoten. Maar toen duidelijk werd dat ik oprechte interesse had vond hij het ook meteen heel leuk.”

Respect
Nu is er dus het plan voor een documentaire. Jasper: “De carrière van Sergio loopt op zijn eind. Hij is altijd de underdog gebleven. Voor hem geen 100 interlands en miljoenencontracten in Qatar of China. Maar hij koos voor zijn droom en heeft daarvan nooit spijt gehad. Daarvoor heb ik veel respect.”

De crowdfunding leverde tot nu toe zo’n € 3000,- op. Jasper begroot dat hij zo’n € 10.000,- nodig heeft. “Dat bedrag gaat dan al zo’n beetje op aan vliegtickets naar Engeland en Argentinië. Maar ik heb goede hoop. Er komt redelijk wat binnen.” Hier lees je meer over het project en kun je ook co-sponsoren. [Frank van den Nieuwenhuijzen]