Eindhoven ,
18
februari
2019
|
09:25
Europe/Amsterdam

De nieuwe wereld

Al een paar jaar word ik rond november gebeld door ASML. ‘Kun je ons dit jaar weer helpen bij de jaarlijkse Project Managers Day?’ In april komen zo’n 600 project-managers bij elkaar om te workshoppen en te luisteren naar een paar ingevlogen key-note speakers zoals de astronaut Andre Kuipers of oud-hockeycoach Marc Lammers. Zo’n PM-Day heeft elk jaar wel een thema, dit jaar is dat groei.
En dan begint het gedonder. Want hoe verwerk je zo’n containerthema? Zowel inhoudelijk als in de vorm.
Nou zijn ASML-ers vrij intelligente, vaak briljante en soms geniale mensen maar op creatief gebied nogal ehhh… tja. Dus vragen ze aan mij wat ik van hun ideeën over de invulling van de PM-Day vind. En dan zeg ik dat ze het (net even) anders moeten doen. Iets met humor, wat met spanning, filmpje hier, stukkie cabaret daar. En dat doen ze.
Dat is heel slim van ze. Want ik voel me daardoor belangrijk én ik mag doen waar ik goed in ben. Terwijl zij vervolgens een hele leuke, spannende en inspirerende dag organiseren.

De eerste keer dat ik bij ASML op bezoek was, voelde ik me nogal terneergeslagen. De hoge gebouwen die dreigend over me heen hingen, de snelheid van denken en spreken, het restaurant waar alles te krijgen was maar waar ik niets kon vinden... Maar nu, vijf jaar later, ben ik eraan gewend. ASML is een voorbeeld van een nieuwe wereld.
Het is voor mij als outsider gemakkelijk om te denken dat ik daar niet in thuis hoor maar dat is te kort door de bocht. Die nieuwe wereld heeft creativiteit broodnodig, kan zelfs niet zonder. Daarom was ik erg verheugd om te vernemen dat ASML honderden ingenieurs in de regio beschikbaar wil stellen om daarmee het tekort aan docenten in het technisch onderwijs te helpen oplossen. In de nieuwe wereld is voor iedereen plaats.

Luc de Graaf speelt in het theater, schrijft verhalen en maakt korte filmpjes.
 

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
katastrofe
25
October
2021
goed hoor pleiter