Eindhoven,
27
september
2019
|
09:18
Europe/Amsterdam

De milde sufheid van Youtubers

We leven in een Winner-Takes-All-maatschappij. Er is maar één Facebook. Eén Google. Eén Instagram. Eén WhatsApp. Eén AirBnB. Eén Uber. Dat komt door het netwerkeffect. Wanneer meer mensen van een internetdienst gebruik maken, wordt deze waardevoller en dat is aantrekkelijk voor nog meer mensen en voor je het weet, blijft er maar één relevante dienst over.

Het beste voorbeeld is misschien wel YouTube. Dat platform is zo dominant, dat mensen die filmpjes maken ‘YouTubers’ worden genoemd. Ook als ze soms ook gebruik maken van andere streaming platformen.

Pas werden twee Nederlandse YouTubers opgepakt in Nevada. Ze probeerden aandacht te trekken door Area 51 binnen te dringen. De plaats waar het Amerikaanse leger naar verluidt buitenaards leven verborgen houdt. Het binnendringen mislukte, het aandacht trekken was een succes.
Goede keuze, ook: Area 51. Illegaal, maar niet té illegaal. Dat is belangrijk voor YouTubers. Tweehonderd kilometer per uur rijden op de A2 is geen goed idee. Overnachten in de Efteling wel. Heroïne spuiten is geen goed idee. Twaalf frikandellen eten wel. Dat is speciaal.

YouTubers gedijen bij een milde sufheid.

Fontys had 15 jaar geleden ook een Area 51, werd er gefluisterd. Als je een hoge functie had, maar er was geen plek meer voor je, en ontslaan was te duur, dan werd je ingedeeld bij instituut 51. Een mysterieuze kostenplaats voor verloren zielen. Een heiligdom voor hoge piefen die niets meer deden, maar nog steeds riante salarissen opstreken.

Instituut 51 paste in een tijd waarin Loser-Takes-All ook nog een optie was.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken'.

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Robert Schuwer
27
September
2019
Bij Buitenlandse Zaken kent men ook een equivalent van Instituut 51. Die afdeling is gehuisvest in een gang die de Boulevard of broken dreams wordt genoemd.
Danny
27
September
2019
"Heroïne spuiten is geen goed idee. Twaalf frikandellen eten wel. Dat is speciaal." Frikandel Speciaal.
Rens
27
September
2019
Scherp, Danny.