"De meeste kaartjes worden verkocht na de stufi"
Stukafest, een studentikoos festival in vijftien studentensteden van Nederland
Stukafest, oftewel Studentenkamerfestival. In vijftien studentensteden in heel Nederland, waaronder Eindhoven en Tilburg, treden de komende weken artiesten op in studentenkamers. En het bestuur … dat bestaat uit studenten. “Een beetje door studenten voor studenten bij studenten dus”, zegt Bram Arends, penningmeester Stukafest Tilburg.
Drie rondes en verschillende acts om uit te kiezen. En studentenkamers vormen het decor, waar muziek, cabaret, dans, literatuur en theater te zien en te horen is. “En na drie rondes sluiten we met z’n allen gezamenlijk af met een groot eindfeest in het centrum van de stad”, zegt Bram. Stukafest Tilburg wordt gehouden op 1 maart.
Kaartjes
De prijzen voor een kaartje variëren per stad. “Je kunt een kaartje kopen voor een losse ronde of een kaartje voor drie rondes met of zonder eindfeest”, vertelt Bram. “De besturen per stad hebben veel vrijheid. Er is een overkoepelende Stukafestorganisatie, maar de stedelijke besturen mogen zelf bijvoorbeeld de prijs van de kaartjes bepalen. Heb je een flink programma, dan ben je vrij om de prijs wat op te schroeven. De kaarten voor Tilburg dit jaar liggen tussen de 5 en 15 euro.”
Bram is tevreden met de kaartverkoop in Tilburg tot nu toe. “We hebben nu ongeveer een kwart van de kaarten verkocht. Maar het blijft toch altijd spannend. De meeste kaarten worden pas verkocht in de laatste week en na de 24ste als de stufi (studiefinanciering, red.) binnen is. Het zijn natuurlijk studenten he”, lacht Bram.
Fontys is een van de sponsoren van Stukafest. “Al jaren is Fontys een trouwe sponsor”, zegt Bram. “Zij regelen een financiële bijdrage, zodat Stukafest Tilburg kan blijven bestaan. Maar daarnaast is het ook een fijne partner op gebied van kennis en communicatie. Als ik of een van mijn medebestuursleden tegen een probleem aanlopen op gebied van pr of communicatie, mogen we altijd aankloppen.”
Studentenkamers
Een heel belangrijk gegeven bij het Stukafest, zijn de studentenkamers. Het bestuur heeft een vaste pool van kamers die ze ieder jaar benaderen, maar er vallen ook wel eens studentenhuizen af. “We hebben dit jaar een oproep geplaatst, omdat we een aantal kamers te kort kwamen”, legt Bram uit. “We kregen twintig reacties hierop terug, dus er was animo genoeg. Stukafest is niet zo heel bekend. Wanneer studenten weten wat het inhoudt, zijn ze vaak enthousiast en willen ze graag hun huis ter beschikking stellen. Voordat we toezeggen dat een kamer het decor gaat zijn van een act, gaan we eerst zelf naar de locatie toe. We kijken naar wat de capaciteit is, want er moeten minstens tien mensen in de kamer passen. Ook kijken we naar de locatie. Deze moet in het centrum zijn, zodat mensen makkelijk op de fiets naar de volgende ronde kunnen gaan. Ook de veiligheid van het studentenhuis is belangrijk. En natuurlijk of de host een beetje gezellig is. Deze studenten zijn wel het visitekaartje van Stukafest.”
Studentikoos
Het lijkt nu misschien allemaal lekker studentikoos, maar het is hard werken zegt Bram. “Harder werken dan ik van tevoren dacht”, lacht hij. “Het klinkt ook allemaal heel simpel, ah een studentenfestivalletje dat komt wel goed. Maar onze twee programmeurs zijn een jaar lang druk bezig met het rondkrijgen van het programma.” Bram is wel heel blij met het bestuursjaar. “Ik heb veel geleerd op gebied van communicatie. Ons bestuur bestaat uit een vriendengroep. Dat is heel gezellig natuurlijk, maar soms wel lastig. Je moet dan ook wel eens dingen tegen elkaar zeggen die niet zo leuk zijn. En ik heb veel geleerd om ook dan goed te communiceren. En deze kennis komt ook weer van pas bij schoolprojecten, waar ik ook met vrienden samenwerk." [Renée de Kruif]
Stukafest Eindhoven vindt plaats op 23 februari. Het eindfeest is in Kafee Aloys.
Stukafest Tilburg is op 1 maart en het eindfeest vindt plaats in de Cul de Sac.
Voor beide edities zijn nog kaarten beschikbaar.
Foto bovenin: Bestuur Stukafest Tilburg, Bram rechtsvooraan