COLUMN Inge van de Vorst,
09
december
2020
|
11:52
Europe/Amsterdam

De kracht van verlangen

Zo te zien aan de mailtjes en reacties die ik kreeg op mijn faalverhaal van de vorige keer, raakte dit bij veel mensen een gevoelige snaar. Ik ben duidelijk niet de enige die zich met vallen en weer opstaan door het leven struikelt. Het doet me goed, jullie verhalen van mensen die ondanks alles durven. Durven leven, durven delen. Imperfect en al.

Op 23 december is het tien jaar geleden dat ik als liefdesdokter mijn eerste inloopspreekuur hield ‘voor alle zaken van het hart’. In die tien jaar heb ik getuige mogen zijn van heel wat hartsverhalen. Vol vallen en weer opstaan. Vol ‘au’ van waar het pijn doet, vol ‘ahh’ van dankbaarheid. En bovenal vol twinkeling in de ogen van het verlangen dat volgens mij in ieder mensenhart brandt.

Mijn ervaring in al die jaren is dat het helpt om je verlangen te delen. Niet met zomaar iemand, maar met mensen die je vertrouwen waard zijn omdat zij net als jij hun eigen verlangens serieus nemen en er zorgvuldig mee omgaan.

Het begint met de toestemming om iets te mogen verlangen. Als je net als ik bent opgegroeid met ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, ‘kindjes die vragen worden overgeslagen’ en een bovenmatige angst om te worden afgewezen, kan het zijn dat je jezelf die vraag simpelweg nooit stelt. Dan doe je in ieder geval niks waarvoor je je mogelijk zou kunnen schamen.

Ik heb als remedie wat mensen om me heen verzameld met wie ik mijn verlangens uitwissel. Iets waarvan mijn hartje een sprongetje zal maken als het uitkomt, zo vet. Iets wat buiten mijn comfortzone ligt; wat leuk spannend is. En waarvan ik het ook zal overleven mocht dit (nog) niet lukken. En het werkt!

Zo heb ik stap voor stap al heel wat verlangens gerealiseerd: Liefdesdokteren in New York en op Oerol bijvoorbeeld. En binnenkort de Dag voor Verbinding waarvoor ik jullie allemaal van harte uitnodig.

Ik ga de komende weken eens proeven wat ik mezelf voor 2021 gun. Wat staat er op jouw ‘wildcard’ voor het komende jaar?

Inge van de Vorst is oprichter van De Liefdesdokter. Zij is docent bij Fontys Hogeschool HRM en Psychologie en coachende vaardigheden voor docenten Fontys-breed. Lees hier eerdere columns van haar.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.